Kauhajokelaisnuoret tekivät koulusurmista elokuvia

Kauhajoella sai tänään ensi-iltansa neljä nuorten itse työstämää dokumenttielokuvaa runsaan vuoden takaisista koulusurmista. Nuoret ovat työstäneet pahaa oloaan itse ohjaamiinsa ja kuvaamiinsa elokuviin. Elokuvia tehneiden nuorten mukaan kenenkään ei pitäisi unohtaa tapahtunutta. Päävastuu elokuvaprojektista on ollut Kauhajoen ammatti-instituutin av-viestinnän opiskelijoilla.

- Toivoisin, että katsojat muistaisivat tämän myötä kaiken, että se ei ole unta tai kuvitelmaa, vaan se on aivan totta, mitä on tapahtunut. Mielestäni pitäisi ryhtyä uudelleen keskustelemaan asiasta, koska ei kuitenkaan ole varmasti viimeinen kerta, kun tällaista tapahtuu. Keskustelu ja avoimuus olisi nimenomaan se, jota me kaivattaisiin, kertoo Joni Rinta-Möykky, yksi elokuvan tehneistä.

Samalla tavoin ajattelee Sööpärintie-elokuvan tehnyt Netta Eskelinen. Hän kokee, että elokuva on tapa antaa ahdistukselle nimi.

- Sehän on tämä, mikä täällä tätä nuorisoa ahdistaa, mutta siitä ei vaan puhuta. Toivoisin, että nuoret ymmärtävät, että heillä on ihan oikeus olla vihaisia ja ahdistuneita ja epätietoisia, Eskelinen pohtii.

Dokumenttiprojektia vetäneen av-opettajan Tomi Saarijärven mukaan elokuvaprojekti on osoittanut ainakin sen, että nuorilla on yhä tarve puhua tragediasta.

- Ehkä vanhemmat jo haluavat jättää sen taakseen, mutta nuoret eivät ole siihen vielä valmiita. Tämä dokumenttien tekeminen on yksi tapa käsitellä asiaa, Saarijärvi sanoo.

Moni nuorista kokee, ettei heidän pelkoaan otettu todesta, tietoa säännösteltiin ja syyteltiin tunteiden liioittelusta.

- Meillä oli tarve tietää asioita, kuten kaikilla ihmisillä luonnollisesti on. Halusimme saada selityksen sille, mitä ympärillämme tapahtuu, mutta sitä ei meille kerrottu. Mielestäni taustalla on ehkä jotain sellaista, että haluttiin pitää kulissit pystyssä. Ehkä ajateltiin että se hieno imago, mitä on rakennettu tänne Kauhajoelle, ei tavallaan kaatuisi, pohtii Isosisko-elokuvan tekijä Tiia Hemminki.

Lue myös:

    Uusimmat