Mainos

Kauhajoen virkarikosjuttu: Kolmas kerta toden sanoo

Kauhajoen koulusurmiin nivoutuva komisarion virkarikosjuttu on kokenut monia käänteitä ennen huomenna alkavaa oikeudenkäyntiä.

Viime tammikuussa valtakunnansyyttäjä Jorma Kalske nosti syytteen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta kouluampuja Matti Saaren aselupaa käsitellyttä komisariota vastaan.

Toukokuulle suunniteltu pääkäsittely peruuntui, kun yhden Kauhajoella kuolleen uhrin omaiset saivat tiedon, että Matti Saaren tuttava oli jättänyt koulutragediaa edeltäneenä torstaina ampumiseen kohdistuvan vihjeen Haapajärven poliisille.

Asioiden paljastuttua äitinsä menettänyt lapsi päätti syyttää aselupapäätöksen tehnyttä poliisia kuolemantuottamuksesta. Uhrin perheen lakimies Lasse Vuola viestitti tuolloin, että poliisi oli pimittänyt tietoa tahallaan.

Uhrin omaiset vaativat asiassa lisätutkintaa, joka valmistui heinäkuussa. Tutkinnasta kävi ilmi, ettei vihje ollut saapunut asepäätöksen tehneen komisarion tietoon, kun hän harkitsi aseen poisottamista.

Virallisen syyttäjän syyte ei muuttunut, mutta kymmenen Kauhajoella kuolleen uhrin omaiset aktivoituivat.

Omaisten syyte laajempi

Syyskuussa kaikkien uhrien omaiset jättivät käräjäoikeudelle haastehakemuksen, jossa he vaativat aseluvan tehneelle poliisille rangaistusta tahallisesta virkarikoksesta sekä kymmenestä kuolemantuottamuksesta.

Lisäksi he vaativat valtiolta yhteensä 800 000 euroa vahingonkorvauksia.

- Olen kuvaillut tapahtumasarjaa patongiksi, josta syyttäjä on leikannut vain loppupäästä palasen ja kertoo koko asian olevan siinä. Me esittelemme koko patongin ja nojaamme koko sen substanssiin, omaisten asianajaja Esa Puranen kuvaili Satakunnan Kansassa viime viikolla.

Syyskuun lopulle lykkääntynyt oikeudenkäynti peruuntui toistamiseen sairaustapauksen vuoksi. Uhrien omaisia avustanut lakimies Lasse Vuola ei pitänyt peruuntumista pahana, sillä se tarkoitti heille lisäaikaa.

Sekä rikos- että jo aiemmin erilliseksi oikeudenkäynniksi määrätty korvausasioiden käsittely siirrettiin joulukuulle.

Koulumurhaaja Matti Saaren aselupaa käsitellyt komisario vastaa siis huomenna alkavassa oikeudenkäynnissä sekä virallisen syyttäjän että uhrien omaisten syytteeseen virkavelvollisuuden rikkomisesta. Omaisten virkarikossyyte on virallisen syyttäjän syytettä laajempi.

Omaisten mielestä Saaren aseluvan väliaikaisen haltuunoton kieltänyt komisario rikkoi virkavelvollisuutta tahallaan tietoisena tietyistä seikoista, kun taas virallisen syyttäjän mukaan komisario toimi huolimattomasti rikkoessaan tiettyjen virkatehtäviensä säännöksiä.

Molemmissa syytteessä perusajatus on se, että aselupaa käsitelleen komisarion olisi tullut ottaa Saarelta ase pois vain muutama päivä ennen koulusurmia. Sekä syyttäjä Jouko Nurminen että uhrien omaiset moittivat komisariota myös siitä, ettei hän hankkinut asian ratkaisemiseksi tarpeellisia tietoja ja selvityksiä.

Komisario vaatii syytteiden hylkäämistä. Komisario antoi Saarelle kouluampumista edeltäneenä päivänä epävirallisen huomautuksen, mutta haastattelun perusteella komisario katsoi, ettei hänellä ollut laillisia perusteita aseen hallussapitoluvan peruuttamiselle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.