Mainos

Kauhajoen omaiset: Komisario kumosi päätöksen Saaren aseen poisottamisesta alkoholin vaikutuksen alaisena

Kauhajoen koulumurhan omaisten mukaan ensi viikolla syytteen saava komisario kumosi päätöksen koulumurhaaja Matti Saaren aseen poisottamisesta hääjuhlassa alkoholin vaikutuksen alaisena.

Tieto käy ilmi omaisten Kauhajoen käräjäoikeudelle torstaina jättämästä haastehakemuksesta. Omaisten mukaan komisariolle oli tilaisuudessa kerrottu kouluammuskelun vaarasta.

Omaisten mukaan poliisi oli pitänyt Saarta mahdollisena kouluampujana ja Seinäjoen apulaispoliisipäällikkö oli päivää ennen hääjuhlaa päättänyt Saaren aseen väliaikaisesta haltuunotosta. Poliisit eivät olleet tavoittaneet Saarta 19.9.2008 ja ase oli määrä ottaa pois sunnuntaina 21.9., kun Saaren oli pitänyt palata Kauhajoelle. Tämän menettelyn komisario päätöksellään katkaisi 20.9.

Syyttäjä syyttää komisariota tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ensi viikolla alkavassa oikeudenkäynnissä. Omaiset vaativat sen sijaan rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kymmenestä törkeästä kuolemantuottamuksesta. Komisario kiistää syytteet.

Käräjäoikeus päätti omaisten vaatimuksesta torstaina, että oikeudenkäynnissä voidaan käydä läpi Matti Saaren terveystietoja, vaikka syyttäjä vastusti sitä. Tältä osin käsittely tulee olemaan salainen.

Saari ampui kymmenen ihmistä Kauhajoen ammattioppilaitoksessa 23. syyskuuta 2008. Saari surmasi myös itsensä.

Omaiset: "Lukuisia virheitä"

Omaisten syytekirjelmän mukaan aseluvan myöntänyt ja aseen Saarelle jättänyt komisario syyllistyi virkatoimissaan lukuisiin virheisiin. Nämä tiedot ovat omaisten syytekirjelmästä:

- Komisario myönsi Saarelle 7.8.2008 ampuma-aseen hankkimisluvan, mutta ei hankkinut tuolloin tai myöhemminkään lain edellyttämää selvitystä Saaren terveydentilasta tai käytöshistoriasta. Komisario myönsi Saarelle aseen hallussapitoluvan, vaikka tämä oli hakenut vain hankintalupaa.

- Komisario oli 16.–18.9. saanut omaisten mukaan jotain kautta tietää, että Saarella on uhkaava teksti YouTube –videokanavalla, johon komisario on saanut suoran linkin Saaren käyttäjäprofiiliin. Komisario ei ollut selvittänyt asiaa millään tavalla, vaikka tekstissä on suoraan viitattu koulujoukkomurhalle tyypilliseen lopputulokseen, äitien itkemiseen ja lasten ruumiiden polttamiseen henkilökohtaisen sodan raunioissa.

- Omaisten mukaan komisario kielsi 20.9.2008 häätilaisuudessa vapaa-ajallaan ilman toimivaltaa ja omankin ilmoituksensa mukaan alkoholia nauttineena Saaren aseen väliaikaisen haltuunoton. Omaisten mukaan komisario kielsi alaisiaan toteuttamasta Seinäjoen apulaispoliisipäällikön edellisenä päivänä antamaa määräystä aseen poisottamisesta ja määräsi jo aloitetun ja jatkotoimiltaan valmiiksi suunnitellun poliisioperaation lopetettavaksi. Omaisten mukaan poliisimiehet olivat häätilaisuudessa kertoneet komisariolle apulaispoliisipäällikön päätöksen perusteena olleista seikoista ja niiden aiheuttamista epäilyistä Jokelan koulumurhan kaltaisen teon uusiutumisen mahdollisuudesta Kauhajoella.

- Hääjuhlassa komisariolle oli omaisten mukaan kerrottu, että Kauhajoen lukion pihalle oli edellisenä iltana tuotu palava hautakynttilä, ja koulun henkilökunta oli päätellyt, että kynttilällä ja Saaren internet-aineistolla voi olla yhteys ja he olivat olleet huolissaan asiasta ja ilmoittaneet tietonsa poliisille. Komisariolle oli kerrottu myös, että Kauhajoella asuvan opettajan postilaatikko oli yritetty räjäyttää 17. – 18.9. ja että asetarkastuksen yhteydessä 2.9. eräs vanhempi konstaapeli oli pitänyt Saarta henkisesti epätasapainoisena ja soveltumattomana aseen omistajaksi. Komisario oli tuolloin hääjuhlassa saanut tietää myös YouTube-videon aseräiskinnästä ja Saaren Irc-gallerian sivuilla olleista viittauksista koulujoukkomurhiin.

- Maanantaiaamuna 22.9. komisario oli omaisten tietojen mukaan lisäksi saanut tietää, että Saari oli hankkinut aseen samasta liikkeestä kuin Jokelan ampuja Pekka-Eric Auvinen ja että Saari ihannoi Columbinen koulujoukkomurhaa tietysssä internetyhteisössä ja että Saari kuuluu yhteisöön, joka ihannoi misantropiaa eli ihmisvihaa.

- Omaisten mukaan komisarion olisi pitänyt ottaa ase pois ja aloittaa esitutkinta, mutta komisario vain soitti Saarelle maanantaina 22.9.2008 ja aiheutti riskin välittömälle koulumurhalle. Komisario muutti aikaisemmin poliisin valitsemaa strategiaa siitä, että Saareen ei olla taktisista syistä yhteydessä ennen ampuma-aseen haltuunottoa, jotta mahdollisen koulumurhaajan vaarallisilta reaktioilta vältyttäisiin.

- Komisario oli vain haastatellut Saarta, muttei ollut hankkinut Saaren Irc-gallerian tai YouTuben materiaalia. Asianomistajien näkemyksen mukaan asiassa ei tehty mitään muuta kuin kysytty mielipuolelta, että ”oletko terve”. Komisarion olisi pitänyt myös tarkistaa pitivätkö Saaren ampuma-aseen hankkimislupahakemuksessaan antamat tiedot paikkansa. Tällöin olisi omaisten mukaan selvinnyt, että Saari on valehdellut useassa aselupahakemuksen kohdassa.

"Komisario mahdollisti koulumurhat"

Omaisten mukaan komisarion menettely mahdollisti sen, että Saari toteutti 23.9. koulumurhat.

- Komisarion törkeän huolimaton menettely on ajallisesti käynnistänyt joukkomurhan, koska mielenterveysongelmaiselle Saarelle on annettu yllyke koulumurhan toteuttamiselle, omaiset toteavat omassa syytteessään.

Omaiset toteavat, että Saari tuli komisarion toimenpiteiden seurauksena tietoiseksi siitä, että poliisi seuraa hänen toimiaan, jolloin Saarella ei ole ollut enää mahdollisuuksia uhota internetissä. Komisarion toiminta on aiheuttanut ajallisesti sen, että Saari on siirtynyt rikoksen alustavasta suunnittelu- ja valmisteluvaiheesta rikoksen välittömään valmisteluun ja toteuttamiseen.

Komisario kiistää syytteet, koska hänen mukaansa laillisia perusteita Saaren aseluvan peruuttamiselle ei kuitenkaan ollut. Aiemmin Kauhajoen käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastineessa komisario totesi:

"Jos Jokelan tapahtumien jälkeen olisi katsottu, että tietynlainen esiintyminen YouTubessa tai Irc-galleriassa tai muualla internetissä on esteenä aseluvan myöntämiselle taikka peruste aseluvan peruuttamiselle, olisi asia pitänyt ratkaista ampuma-aseita koskevalla säädöksellä, määräyksellä tai vähintäänkin kirjallisella ohjeella."

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.