Mainos

Kauhajoen komisariolle varoitus: Saaren ase olisi pitänyt ottaa pois

Vaasan hovioikeus on tuominnut Kauhajoen poliisilaitoksen rikoskomisarion tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta varoitukseen.

Hovioikeus katsoi, että komisarion olisi pitänyt ottaa Matti Saaren ase väliaikaisesti poliisin haltuun. Poliisi oli jo ennen 23. syyskuuta 2008 tapahtunutta veritekoa tietoinen Saaren netissä julkaisemista teksteistä ja kuvista, jotka ihannoivat koulusurmia. Hovioikeuden mielestä komisariolla olisi ollut perusteltu syy epäillä, että Saari tulee käyttämään asettaan väärin.

Saari oli muun muassa postittanut netin Youtube-palveluun useita videoita, joissa hän esittelee aseen käyttöä.

Aseluvista vastannut komisario haastatteli Saarta vain päivää ennen surmia ja teki kohtalokkaan päätöksen, vaikka hän oli tietoinen . Saaren haastattelussa antamat selitykset olivat vakuuttaneet hänet.

Tuomioksi riitti hovioikeuden mielestä varoitus, koska juttua oli käsitelty julkisuudessa sellaisissa mittasuhteissa, "joita ei voida pitää syyksi luettuun rikokseen nähden kohtuullisina".

Ei aiheuttanut koulusurmia

Oikeuden mukaan komisariolla ei sen sijaan ollut perusteltua syytä epäillä, että Saari tekisi aseellaan koulusurman. Rikoskomisario ei siis ole syyllinen kymmeneen törkeään kuolemantuottamukseen, joista uhrien omaiset olivat hänelle ajaneet syytettä.

Valtion ei hovioikeuden mukaan tarvitse maksaa uhrien omaisille heidän vaatimiaan jättikorvauksia. Uhrien omaiset olivat vaatineet kukin 40 000 euron korvauksia virheellisestä viranomaismenettelystä, joka teki veriteon mahdolliseksi.

Matti Juhani Saari ja itsensä Kauhajoella sijaitsevan ammattikorkeakoulun tiloissa syyskuussa 2008. Yhdeksän kuolleista oli Saaren opiskelutovereita ja yksi miesopettaja

Aiemmin Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus vapautti aseluvasta päättäneen komisarion kaikista syytteistä.

(2.12.2009)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja