Mainos

Kauhajoen komisario: Olisi pitänyt haistaa tyyppi

Syytteessä oleva rikoskomisario pääsi tänään ääneen Kauhajoen koulusurmiin liittyvässä oikeudenkäynnissä. Komisario jännitti todistelua, mutta tästä huolimatta puhe soljui jouhevasti eteenpäin.

Komisario kertoi saaneensa tietoa Matti Saaren nettivideoista sekä lukion pihalla olleesta hautakynttilästä kollegansa hääjuhlassa ampumisia edeltäneenä lauantaina. Komisarion alainen oli viestittänyt hänelle, että Seinäjoen apulaispoliisipäällikkö oli kieltänyt kotietsinnän Saaren asuntoon ja asia oli siirretty maanantaille.

- Minulle ei tullut mieleen syytä, että minun olisi pitänyt kumota apulaispoliisipäällikön päätös olla tekemättä kotietsintä. Hän oli katsonut, että kyseessä ei ole kiireellinen ja vaarallinen asia. Lisäksi ei ollut rikosperusteista asiaa, joka olisi vaatinut välitöntä toimintaa, komisario kertoi.

Komisario halusi oikoa väitettä siitä, että hän olisi tehnyt päätöksiä alkoholin vaikutuksen alaisena. Hän toisti juoneensa vain tervetuliaismaljan; hän ei tiedä, sisälsikö se ylipäänsä alkoholia.

- On ikävää, että alkoholin käytöstä on annettu vääriä tietoja, lööppitietoja, joita ei ole tarkistettu, komisario sanoi.

"En ole käynyt Youtubessa enkä ircissä"

Vihjetietojen pohdinta siirtyi maanantaille, jolloin komisario kävi nettimateriaalia läpi alaistensa kanssa.

- Allekirjoittanut ei ole käynyt Youtuubeis ja irkeis. Määräsin toiset ottamaan cd:lle ne kuvat, jotta saadaan niistä todiste, jos peruutuksesta kannellaan.

- En kovin hyvin englantia ymmärrä, mutta ajattelin, että se on vähän merkillinen juttu, että onko hän [Saari] kirjoittanut laulun sanat. Kukaan meistä ei kokenut mitään uhkaavaa, komisario kertoi.

Kiireinen komisario kutsui Saaren haastatteluun poliisiasemalle. Ovella komisario oli yhdistänyt poliisin pakeille saapuneen Saaren samaksi ihmiseksi, joka oli hakumenettelyssä esiintynyt reippaana, avoimena nuorena miehenä. Komisario oli tavannut Matti Saaren aiemmin kahdesti.

Haastattelussa komisario kertoi ilmaisseensa huolensa laulusta ja mainitsi Saarelle, että tämän perusteella häntä saatetaan epäillä Jokelan surmaajaksi.

- Tarkkailin häntä paljon, kun mainitsin Jokelasta. Olin valmistautunut tekemään aseen väliaikaisen haltuunoton ja olin tehnyt siitä kirjallisen päätöksen. Hän käyttäytyi kuten aikaisemminkin. Sen perusteella pohdin, onko tässä nyt virtaa tehdä haltuunotto tai peruutuspäätös vai olisiko mahdollisuus antaa varoitus, komisario selitti.

- Mitään terveysperusteisia päätöksiä aseen peruuttamiselle ei ollut.

Komisario korosti, että aseen peruutuspäätös on vaikeampi tehdä terveydellisiin seikkojen valossa, jos rikosperusteita ei ole. Komisario kertoi oikeudelle peruuttaneensa lähes 36 vuotta kestäneen uransa aikana monia aselupia.

”Ei yhteyttä Jokelaan”

Komisario kertoi, ettei hän nähnyt haastattelutilanteessa yhtäläisyyksiä Saaren ja Jokelan välillä.

- Auvinen oli sulkeutunut tyyppi. Saari taas oli sosiaalinen ja helposti lähestyttävä. Ei häntä voinut pitää sellaisena, joka miettii jotain suurta. Ei tullut mitään yhtäläisyyksiä mieleen.

Syyttäjä oli kiinnostunut, kuinka hyvin komisario tunsi Jokelan tapahtumat ja niihin liittyvän nettiaineiston. Komisario kertoi käyneensä koulutuksessa, mutta ei ollut tutkinut jutun pöytäkirjoja. Syyttäjä kummeksui tätä, koska komisarion vastuualueeseen kuuluu aselupien myöntäminen.

”Olisivat ohjaneet viisaammille vesille”

Kielteisen päätöksen jälkeen komisario sai vielä tietoonsa kolme sivua IRC-gallerian sivua, jotka viittasivat Saareen. Komisario ei arvioinut niitä uhkaaviksi. Oikeudessa on väitetty, että poliisikollegat olivat päätöksen tehneen komisarion kanssa eri mieltä.

- Jos päätös olisi ollut älytön, niin meillä he [poliisikollegat] olisivat sanoneet, että älä nyt tee tuollaisia päätöksiä ja ohjanneet minua viisaammille vesille.

- Minä sen päätöksen tein, enkä unissakaan kuvitellut, että seuraavana päivänä tapahtuisi tällaista. Mielessäni oli, että seuraamme, onko hän poistanut tietoja netistä, komisario sanoo.

Kokenut komisario sanoi, ettei hän olisi uskonut, että hänelle sattuisi tällaista. Hän kertoi saaneensa erityistä turvallisuuskoulutusta terrori-iskujen varalle aikaisemmassa työpaikassaan.

- Minun olisi pitänyt haistaa ja tunnistaa tyyppi, joka on ollut kysymyksessä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että olisin menetellyt lainvastaisesti, rikoskomisario kertoi oikeussalissa.

Katso Johanna Tuurin raportti Seinäjoelta

RIKOSTOIMITTAJA JARKKO SIPILÄ RAPORTOI SEINÄJOELTA

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.