Mainos

Katzavista Israelin presidentti

Israelin uusi presidentti on oikeistolainen 54-vuotias Moshe Katzav. Hän voitti vastaehdokkaansa Shimon Peresin parlamentin äänestyksessä vain muutamalla äänellä.

Moshe Katzav

Uusi presidentti edustaa oikeistolaista Likud-puoluetta, joka ajaa huomattavasti pääministeri Ehud Barakia kovempaa linjaa palestiinalaisten kanssa käytävien rauhanneuvottelujen suhteen.

Katzav voitti työväenpuoluetta edustavan entisen pääministerin Shimon Peresin äänin 63-57. Katzavin voitto oli yllätys ja samalla järkytys Nobelin rauhanpalkinnon saaneelle Peresille ja hänen kannattajilleen.

Knesset joutui äänestämään presidentistä kaksi kertaa, sillä kumpikaan ehdokas ei saanut ensimmäisellä kierroksella taakseen tarvittavaa 61:tä edustajaa. Katzav voitti kuitenkin Peresin myös ensimmäisellä kierroksella äänin 60-57.

Katzav on politiikan maailmannäyttämöllä varsin tuntematon, mutta hän on ollut mukana maansa politiikassa yli 20 vuotta. Hän on toiminut mm. liikenneministerinä. Presidentillä ei ole Israelissa juurikaan valtaa, mutta hän voi halutessaan olla tärkeä mielipiteiden muokkaaja. Katzav aloittaa seitsenvuotisen virkakautensa huomisiltana.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.