Mainos

Katuprostituutio Helsingin keskustassa "vain kokeilua"

Katuprostituutio on pitkän hiljaiselon jälkeen löytänyt markkinansa jälleen Helsingissä. Prostituoitujen katukauppa on silmiinpistävää etenkin keskustassa Eerikinkadulla ja Mannerheimintiellä. Lehtitietojen mukaan alueen yrittäjät ovat närkästyneet paikalla rehottavasta prostituutiosta. Seksipalvelujen myyminen ja ostaminen julkisilla paikoilla on Suomen järjestyslaissa kielletty sakkojen uhalla.

Pro Tukipiste ry:n toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen kertoo MTV:n uutisille, että yleensä pääkaupunkiseudun prostituoidut työskentelevät kaupungin laitamilla. Kauppinen arvelee, että katuprostituution näkyvä lisääntyminen keskustan kaduilla saattaa johtua siitä, että halutaan testata ihmisten sietokykyä. Kyseessä voi olla vain ohimenevä ilmiö.

- Kenties tässä kokeillaan, että suvaitaanko sitä näkyvänä vai ei. Kyllähän se toleranssi aika nopeasti loppuu, jos se näin julkista on.

Helsingin poliisin ylikomisario Mika Pöyryn mukaan katuprostituution keskittyminen Eerikinkadulle johtuu siellä sijaitsevien alan baarien toiminnasta. Pro Tukipisteen Kauppinen lisää, että katutoiminnalla pyritään kenties säästämään pääsylippujen hinnoissa. Naiset eivät halua maksaa ravintoloista, joissa he ovat ennen hankkineet asiakkaansa.

Entiset markkina-alueet hiljaisia

Pöyry ja Kauppinen eivät usko, että prostituutio olisi Suomessa varsinaisesti lisääntynyt, vaikka se on näkyvämmäksi yhtäkkiä tullutkin.

- Helsingin muilla alueilla katukauppa ei ole ryöpsähtänyt esiin yhtä voimakkaasti. Esimerkiksi entiset markkina-alueet Kallion Kurvissa ja Vaasankadulla ovat pysyneet suhteellisen hiljaisina takavuosiin verrattuna, vakuuttaa Pöyry.

Laman vaikutuksista prostituution mahdolliseen lisääntymiseen voidaan esittää vain heikkoja arvailuja. Kauppinen tietää naisia, jotka ovat rahapulassa joutuneet palaamaan alalle.

- On siellä naisia, jotka ovat joutuneet aloittamaan homman uudestaan, kun he ovat menettäneet työpaikkansa.

Poliisi tutkii jatkuvasti, onko prostituution taustalla järjestäytynyttä rikollisuutta.

- Samalla joudumme tutkimaan, onko tapausten taustalla ihmiskauppaa, Pöyry sanoo.

Prostituution uudet trendit

Suurimpia trendejä prostituutiossa ovat Kauppisen mukaan alan kansainvälistyminen ja naisten liikkuvuuden lisääntyminen. Yleisimmin prostituoidut tulevat Suomeen edelleen Venäjältä, Virosta ja Thaimaasta.

- Afrikan ja Etelä-Amerikan naisia on täällä myös, mutta heitä on yhdestä maasta harvoin edes kymmeniä, kertoo Kauppinen.

Prostituoidut eivät pysyttele enää pelkästään pääkaupunkiseudulla, vaan he kiertävät jopa pienemmilläkin paikkakunnilla.

- Toki myyjät ja ostajat pyrkivät löytämään toisensa. Mielestäni Helsingin markkinat ovat saavuttaneet saturaatiopisteensä, eli myyjiä on aika paljon suhteessa kysyntään, Kauppinen pohtii.

Timo Pöyryn mukaan prostituoiduissa on paljon vaihtuvuutta, eli monet naiset saattavat käydä täällä asioimassa, mutta lähtevät sitten muualle.

Kotimaisten naisten prostituutio piilossa

Pöyry kertoo, että Suomessa esiintyvän prostituution näkyvämpi puoli on katukauppa, ja siksi ulkomaalaistoimijat havaitaan helpommin.

- Suomalaiset prostituoidut toimivat enemmän netissä ja sisätiloissa. Sen vuoksi prostituutio näyttää enemmän ulkomaalaisten toiminnalta, Pöyry selvittää.

Poliisi seuraa nettiprostituutiota kuten muutakin rikollista toimintaa. Mikäli rikollisia tapauksia ilmenee, siihen puututaan.

- Kyllä ne aika hyvin meille päätyvät rikostutkinnan kohteeksi, kun tarvetta puuttumiseen on, sanoo Pöyry.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.