Mainos

Katupölypiina jatkuu vielä pari päivää

Katupöly heikentää edelleen ilmanlaatua monissa Suomen kaupungeissa. Ilmanlaatuportaalin mukaan huonosta ilmanlaadusta on aamupäivällä kärsitty esimerkiksi Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Jyväskylässä ja Kuopiossa.  

-Tilanne on jatkunut aika samanlaisena viime torstaista alkaen. Tämä alkoi, kun sateinen jakso päättyi ja kivat kevätauringot alkoivat, kertoo erikoistutkija Pia Anttila Ilmatieteen laitokselta.  

Ilmanlaatu heikkeni loppuviikolla huonoksi tai erittäin huonoksi 30 paikkakunnalla eri puolilla maata. Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet olivat korkealla myös viikonloppuna. Tilanteen ennustetaan jatkuvan vielä pari päivää.  

-Näyttäisi siltä, että vielä huomispäivä ja varmaan ehkä torstai olisivat vielä samanlaisia sään puolesta.   

Torstaina iltapäivällä säätyypin ennustetaan muuttuvan, kun korkeapaine alkaa väistyä  

-Siitä voisi tulla vähän sateita helpottamaan tilannetta, Anttila kertoo.  

Katupölyn ohella ilmanlaatua ovat heikentäneet kulotussavujen pienhiukkaset, jotka ovat kulkeutuneet Venäjän länsirajalta. Anttilan mukaan Suomeen asti saapuneet savut ovat kuitenkin laimentuneet aika lailla.  

-Kyllä katupöly on tällä hetkellä merkittävin tekijä heikkoon ilmanlaatuun, Anttila sanoo.  

Katupöly voi aiheuttaa terveelle aikuisille nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja kirvelyä. Astmaatikot ja muut ilmansaasteille herkät ryhmät voivat kärsiä vakavammista haitoista, kuten astma- tai allergiaoireiden pahenemisesta.  


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.