Mainos

Katuja ei enää aurata entisajan malliin - luvassa pääkallokeli

Katujen talvikunnossapitoon panostetaan kunnissa vähemmän kuin aikaisemmin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana suurista kunnista on vähennetty runsaasti sekä talvikalustoa että työntekijöitä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Helsingissä lumimyräkän jälkien kadut saadaan kuntoon vasta viikon kuluttua myrskystä.

Lumimyräkkä sekoitti eilen liikenteen täysin Etelä-Suomessa. Helsingissä kadut ovat vielä tänäänkin olleet monin paikoin lähes ajokelvottomassa kunnossa.

Kuntien tiukentuneen rahatilanteen vuoksi talvikunnossapidosta on jouduttu vähentämään sekä miehistöä että kalustoa. Näin on tapahtunut esimerkiksi Helsingissä, Turussa, Oulussa ja Rovaniemellä. Tampereella puolestaan viikonloppuisin lumiaurat lähtevät liikenteeseen vasta huonommalla säällä.

- Käytännössä se näkyy sillä tavalla, että tämä viime sunnuntain lumimyräkkä, niin ei millään resursseilla tällaista pystytä hoitamaan, Helsingin kaupungin ympäristötuotannon johtaja Hannu Virtasalo toteaa.

Helsingissä lumimyräkän jäljiltä katuja putsataan viikon päivät.

Joensuussa runsaaseen lumentuloon on totuttu. Ilmastonmuutos kiristää kuitenkin kukkaroa.

- Oikea talvi on meidän kokemuksellamme kohtuullisen helppo hallita. Se kun muuttuu sellaiseksi sääksi, jossa ollaan vähemmän lumen kanssa tekemisissä ja enemmän liukkauden kanssa tekemisissä, niin se on meille uusi ja vie myös aika paljon enemmän rahaa, kunnossapitopäällikkö Ari Varonen Joensuun kaupungista toteaa.

Lumi sulaa lähipäivinä

Lännestä saapuu huomenna uusi sadealue, joka tuo mukanaan lauhaa ilmaa. Etelässä ja lounaassa lämpötila kohoaa useita asteita plussan puolelle. Sateet tulevat etelässä vetenä, sisämaassa ja pohjoisessa lumena.

MTv:n uutisten meteorologi Visa Salojärvi varoittaa pääkallokeleistä.

- Kun satanut lumi muuttuu loskaksi niin kyllä varmasti aika paljon liukkautta on paikka paikoin.

Lauha sää jatkuu ainakin sunnuntaille saakka.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.