Mainos

Katu- ja siitepöly allergikoiden riesana

Lisääntyneiden astma- ja allergiatapausten myötä katupölyn torjunta otetaan nykyään entistä vakavammin. Sekä katujen puhdistamisen aikatauluun että tekniikkaan on kiinnitetty huomiota.

Keväisin ilma on sakeanaan pölyä. Sen voi nähdä mistä tahansa pidempään pysäköidystä autosta. Hiekoitushiekan jäänteet, asfaltista nastojen irrottama pöly, pakokaasujen hiukkaset ja siitepöly tuntuvat itse kenenkin kurkussa, mutta erityisesti allergikot ja astmaatikot kärsivät pölystä. Pölyongelma on nyt pahimmillaan etelässä ja vähin erin se siirtyy yhä pohjoisemmaksi.

- Kunnat yrittävät nykyään saada mahdollisimman aikaisin pestyä hiekat kaduilta pois. Pohjoisessa pakkaset estävät aina vähän pidempään tätä työtä, mutta etelässä siihen pystytään jo vappuun mennessä, kiittelee tekniikan tohtori Risto Ruotsalainen Allergia- ja astmaliitosta.

Pölyä voidaan vähentää kiinnittämällä huomiota hiekoitushiekan laatuun ja määrään. Lehtipuhaltimien käyttö hiekkojen siivouksessa on kielletty monissa kunnissa, koska se vain pahentaa tilannetta. Viimeisenä keinona, on välttää liikkumista pölyhuippujen aikaan ja käyttää hengityssuojaa.

- Hengityssuoja auttaa hyvin, se suodattaa sekä nenään että suuhun tulevat pienetkin hiukkaset. Hengityssuojissa olevien uloshengitysventtiilien vuoksi hengitys ei myöskään vaikeudu, kertoo Ruotsalainen.

EU:n direktiivissä vuorokauden pölyille on asetettu numeroarvo, joka saadaan ylittää 35 kertaa ilman seuraamuksia. 36. kerta johtaa raportointiin, jossa kerrotaan kaikista kerroista eikä vain siitä raportointiin johtaneesta tapauksesta. Hiekoitushiekkaa käyttävät maat ovat saaneet oikeuden kevennettyyn raportointiin, jos ylitys johtuu hiekoittamisesta.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 06.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.