Mainos

Kattojen lumikuormat paikoin vaarallisen painavia

Suomen ympäristökeskus (Syke) varoittaa katoille kasaantuneista luomikuormista. Etenkin Kainuussa, Ylä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa lähestytään paikoin kattorakenteiden lumikuormanormien ylärajaa.

Lumikuormanormit vaihtelevat eri puolilla Suomea. Pienin normi on vähälumisilla seuduilla Ahvenanmaalla ja Pohjanmaan rannikolla, 140 kiloa neliöllä. Normit vaihtelevat jopa maakuntien sisällä niin, että Kainuussa vaihteluväli on 220-260 kiloa neliöllä sekä Pohjois-Karjalassa 180-200 kiloa ja Ylä-Savossa noin 180 kiloa neliöllä.

Koska lunta kertyy mitä ilmeisimmin lisää ainakin maan itä- ja pohjoisosiin vähintäänkin 30-40 kiloa neliölle, Syke kehottaa keventämään katoilla olevaa lumikuormia runsaslumisilla alueilla. Sen sijaan katteen suojaksi on Sykkeen mukaan hyvä jättää noin 10 sentin lumikerros.

Lumisinta Kainuussa ja etelärannikolla

Koko maassa satoi helmikuussa maan länsiosaa lukuunottamatta keskimääräistä enemmän. Länsi-Suomessa satoi alle keskimäärän, mutta muualla 25-80 prosenttia tavanomaista enemmän.

Ajankohdan keskiarvoon nähden lumisinta on Itä-Suomen pohjoisosissa sekä Kainuussa ja etelärannikolla. Vähälumisinta taas on Länsi-Suomessa. Muualla maassa lumikuorma on lähellä tavanomaista tai hieman pienempi.

Lapissa routaa paikoin metri

Runsaslumisilla seuduilla routaa oli helmikuussa keskimääräistä vähemmän. Sykkeen mukaan routaa myös suli monin paikoin viime kuussa alhaalta päin.

Lounais-Suomessa roudan paksuus oli helmikuussa keskimäärin 10-20 senttiä, ja Kaakkois-, Keski- ja Itä-Suomessa routaa oli 20-30 senttiä. Pohjanmaan vähälumisilla seuduilla routaa oli 20-50 senttiä, mutta Kainuussa sen sijaan routaa oli hyvin vähän.

Länsi-Lapissa roudan paksuudeksi mitattiin 40-100 senttiä ja Itä-Lapissa runsaamman lumen alueilla hieman keskimääräistä vähemmän eli 40-80 senttiä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.