Mainos

Kattohuopa-ala vältti kartellisakot

Kilpailuvirasto teki yllätystarkastukset sakoilta välttyneisiin yrityksiin, Lemminkäiseen, Icopaliin ja Katepaliin viisi vuotta sitten.

Kilpailuvirasto kertoo kattohuopa-alan syyllistyneen kiellettyyn tietojenvaihtoon vuosien 1996 ja 2002 välillä. Virasto ei kuitenkaan esitä yhtiöille sakkoja, sillä laki oli tuolloin jossakin määrin epäselvä.

Yhtiöt välttyvät sakoilta myös sen takia, että ne muuttivat oma-aloitteisesti menettelyään jo ennen viraston tutkimusten käynnistymistä.

Erikoistutkija Saara Vahvaselkä sanoo, että tähän saattoivat vaikuttaa samoihin aikoihin esille nousseet muut kartelliepäilyt. Esimerkiksi metsäteollisuuden kartelliepäilyt olivat näkyvästi julkisuudessa.

Sakoilta välttyneet yritykset ovat kattohuopa-alan kolme suurinta eli Lemminkäinen, Icopal ja Katepal.

Kilpailuvirasto teki yllätystarkastuksen yhtiöihin viisi vuotta sitten. Sekä Suomen että EU:n kilpailusääntöjen vastaiseen tietojenvaihtoon syyllistyneet yritykset toimittivat Rakennustuoteteollisuus RTT:lle kuukausittain yksityiskohtaisia myyntitietoja, joista yhdistys laati myyntitilastot Bitumikateryhmälleen.

Tilastoista ilmenivät kilpailijoiden yksityiskohtaiset myynti- ja markkinaosuudet kuukausittain. Kilpailuviraston mukaan yritysten yhteenlaskettu markkinaosuus oli 90 prosenttia rautakaupan jälleenmyynnistä ja urakoissa noin 70 prosenttia.

Markkinaoikeus käsittelee parhaillaan kattohuopa-asiaa laajempaa asfalttialan kartelliepäilyä.

Kilpailuviraston mukaan seitsemän asfalttiyritystä teki urakkatarjouksissa hintayhteistyötä sekä jakoi markkinaosuuksia vuosina 1994-2002. Markkinaoikeuden pitäisi saada asia päätökseen kevään tai alkukesän aikana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.