Katso suorana: Ranskassa poliisi käyttänyt kyynelkaasua poliisiväkivaltaa vastustavia mielenosoittajia vastaan

Ranskassa poliisi on käyttänyt kyynelkaasua poliisiväkivaltaa vastustavia mielenosoittajia vastaan.

Naamioituneet mielenosoittajat olivat ainakin laukaisseet ilotulitteita ja heittäneet kiviä. Pariisiin kerääntyneet mielenosoittajien huudoissa viitattiin poliisiväkivaltaan ja Ranskaan poliisivaltiona. 

Tuhannet ihmiset ympäri Ranskaa ovat marssineet poliisiväkivaltaa vastaan. Esimerkiksi pääkaupungissa Pariisissa Place de la Republique -aukio täyttyi mielenosoittajista. Pariisin mielenosoittajille on myönnetty lupa marssia läheiselle Place de la Bastille -aukiolle.

He ovat myös vaatineet vapaata lehdistöä sen jälkeen, kun poliisi oli hakannut tummaihoisen musiikkituottajan, joka oli levittänyt vihaa lakiluonnoksesta, jonka on nähty rajaavan toimittajien oikeutta uutisoida poliisiväkivallasta. Viime viikonloppuna tapahtunut pahoinpitely kävi ilmi valvontakameran tallenteesta, mikä on lisännyt nyt vireillä olevan poliiseja suojelevan lain vastustusta.

Lisäksi maanantaina poliisit hajottivat kovaotteisesti siirtolaisten leirin Pariisin keskustassa. Muun muassa paikalla olleet toimittajat tallensivat poliisien voimankäytön.

Laki kieltäisi poliisikuvien julkaisun

Mielenosoittajat vastustavat lain sisältämää pykälää, joka muun muassa tekisi rangaistavaksi kuvien julkaisemisen työtehtävissään olevista poliiseista, jos kuvien tarkoitus on vahingoittaa poliisien "fyysistä tai psyykkistä koskemattomuutta". Mielenosoittajien mukaan pykälä on ristiriidassa tasavallan perusoikeuksien kanssa.

Laki hyväksyttiin parlamentin alahuoneessa viime viikolla. Laki odottaa vielä ylähuoneen hyväksyntää.

Ilmassa on jo ollut merkkejä hallituksen taipumisesta, sillä pääministeri Jean Castex ilmoitti perjantaina, että hän nimittäisi komission muotoilemaan uudelleen kritisoidun artiklan.

Pykälän myötä lain rikkoja voitaisiin tuomita jopa vuoden vankeuteen ja 45  000 euron sakkoihin poliiseista otettujen kuvien jakamisesta.

Mielenosoituksia jo eilisestä

Poliisiväkivaltaisuuksien takia Ranskassa on jo käyty mielenosoituksia. Perjantaina Toulousessa mielenosoittajat lähtivät kaduille ja kantoivat muun muassa kylttejä, joissa luki " Poliisi kaikkialla, oikeudenmukaisuus ei missään".

Myös Länsi-Ranskassa Nantesissa osoitettiin mieltä. Poliisin mukaan osallistujia oli noin 3  500, mutta järjestäjä arvioi paikalla olleen noin 6  000–7  000 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja