Mainos

Katse taivaalle!

Tänä yönä taivaalla näkyy poikkeuksellisen paljon tähdenlentoja. Maapallo törmää vuosittain elokuussa Perseidien meteoriparveen, ja yön aikana tuon parven meteoreja on havaittavissa kaikista elokuun öistä eniten, jolloin puhutaan meteoriparven maksimista. Myös aiempina öinä taivaalla on näkynyt Perseidien meteoriparven aiheuttamia valoilmiöitä, joita kutsutaan kansanomaisesti tähdenlennoiksi.

- Tämä yö on harvinaislaatuisen hyvää aikaa tähdenlentojen tarkkailuun, kertoo Tähdet ja avaruus-lehden päätoimittaja Marko Pekkola.

- Maksimi sattuu uudenkuun aikaan, eli Kuun valo ei häiritse tähdenlentojen tarkkailua. Lisäksi yöksi on luvattu kirkasta säätä suureen osaan maata. Kaikkien näiden osuminen samaan ajankohtaan tapahtuu ehkä kerran viidessä vuodessa tai harvemmin.

Meteoriparvi syntyy ohi kiitävän komeetan eli pyrstötähden hännästä. Maapallo osuu komeisiin meteoriparviin useamman kerran vuodessa, mutta elokuiset Perseidit ovat parhaimmasta päästä tähdenlentojen tarkkailua ajatellen.

- Monet meteoriparvet osuvat ilmakehään talvisaikaan, jolloin ulkona on ensinnäkin kylmää, ja toiseksi todennäköisyys kirkkaaseen ilmaan on huomattavasti elokuuta pienempi, kertoo Pekkola.

Moneltako show alkaa?

Ainoastaan kaikkein kirkkaimmat tähdenlennot näkyvät valoisalla taivaalla, joten katse kannattaa kääntää kohti taivasta vasta yön tummuttua. Suomen etelä- ja keskiosissa paras aika tarkkailuun on yöllä puoli kahdentoista ja puoli neljän välisenä aikana. Varsinainen huippu on luvassa puoli kolmen aikoihin.

- Parhaimmillaan tähdenlentoja näkyy noin sata kappaletta tunnissa, eli yksi tai kaksi minuutissa.

Myös seuraavina öinä meteoreja voi nähdä, mutta aktiivisuus laskee huomattavasti.

- Perseidien meteoriparvi on tunnettu siitä että sillä on loiva nousu. Eli useina öinä peräkkäin voi nähdä paljon tähdenlentoja, mutta maksimin jälkeen määrä romahtaa hyvin nopeasti. Perjantain ja lauantain välisenä yönä taivaalla voi parhaaseen aikaan näkyä esimerkiksi vain yksi tähdenlento kahdessa minuutissa, Pekkola opastaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.