Mainos

Katsastuslakko iskee nuoriin - ajokokeet vaarassa

Suomen suurimman katsastusyhtiön A-Katsastuksen tänään alkanut lakko iskee kipeimmin nuoriin, jotka yrittävät saada ajokortin kesäksi.

A-katsastus hoitaa Suomessa kaikki kuljettajatutkintoajot, ja lakon aikana niistä pystytään viemään läpi vain viidesosa.

- Olemme pahoillamme ja harkitsemme vakavasti, voisimmeko kompensoida tämän tilanteen asiakkaillemme esimerkiksi alennuksilla, sanoo A-Katsastuksen henkilöstöpäällikkö Minna Gardemeister.

Ajokorttitutkintoja suoritetaan vuodessa noin 130 000. Lakon pitkittyessä tuhansien nuorten inssiajot siirtyvät erittäin nopeasti.

Katsastusasemistaan A-Katsastus pyrkii pitämään auki noin puolet: töissä ovat esimiehet ja liittoon kuulumattomat työntekijät.

Taustalla sopimuskiista

Kiistassa on kyse siitä, että A-katsastus haluaa lopettaa vanhan työehtosopimuksen ajalta, jolloin se oli valtion virasto. Tilalle A-Katsastus yrittää saada yleisen sopimuksen, jollainen on yhtiön kilpailijoilla.

Gardemeisterin mukaan yleinen työehtosopimus on joustavampi ja palkankorotuksetkin pienempiä.

- Lauantaiaukiolot ovat perustuneet vapaaehtoisuuteen ja meillä katsastusaseman päällikkö laittaa seinälle listan, ketkä ovat halukkaita tulemaan lauantaitöihin. Jos halukkaita ei ilmaannu, emme voi olla lauantaisin auki. Olemme pystyneet pitämään toimipaikoistamme auki vain kymmenisen prosenttia lauantaisin, Gardemeister sanoo.

Palkansaajajärjestö Pardia haluaa neuvotella jatkossakin jäseniensä työehtosopimukset. Vaatimusta vauhditetaan boikotilla.

- Viesti kuuluu, että olemme tosissamme. Suosittelemme jäsenillemme ja myös kaikille suomalaisille, että kukaan ei käyttäisi A-Katsastuksen palveluja lakon aikana, sanoo puheenjohtaja Antti Palola.

Gardemeister on tyrmistynyt.

- Boikotti vahingoittaa merkittävästi A-Katsastuksen taloutta, tulevaisuutta ja sitä kautta suoraan myös meidän henkilöstöämme, hän paheksuu.

Katso Jussi Kärjen juttu

A-Katsastuksen henkilöstöpäällikköMinna Gardemeister kertoo lakon haitoista ja antaa toimintaohjeet ajokorttejaan odottaville. Jussi Kärki haastattelee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.