Katsastus kalleinta Lapissa, halvinta Joensuussa

Jarrujen katsastus

Autojen katsastusmaksuissa on hurjat erot eri puolilla Suomea.

Halvimmillaan auton saa katsastettua päästömittauksineen noin 30 eurolla - kampanjatarjouksena vieläkin edullisemmin. Pahimmillaan toisella puolella Suomea samasta pakollisesta tarkastuksesta joutuu maksamaan yli sata euroa.

Yli sadan euron paikat löytyvät Lapista - Joensuussa sen sijaan hinnat ovat selvästi muuta maata alempia.

Autojen katsastus vapautettiin kilpailulle 15 vuotta sitten. Suuressa osassa maata kilpailu on jäänyt kuitenkin olemattomaksi ja katsastuksen hinnan on määrännyt lähinnä markkinajohtaja A-katsastus.

Hinnat ovat nousseet vuosi vuodelta - keskimäärin katsastus päästömittauksineen maksaa nyt jo noin 85 euroa.

Liikenne- ja viestintäministeriössä tieto katsastushintojen kovasta noususta on ollut jo pitkään.

Ministeriö onkin jo pitkään luvannut puuttua katsastusmaksujen rajuun hinnannousuun, mutta yhtään konkreettista päätöstä asiasta ei ole vieläkään tehty.

Ministeri Anu Vehviläinen lupasi pikaisia toimia jo vuosi sitten. MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma yritti saada Vehviläiseltä haastattelua siitä, mitä asialle on nyt tehty, mutta ministerillä ei ollut aikaa haastatteluun.

Ministeriöstä toistettiin kuitenkin se, että selvityksen alla on parhaillaan keinot kilpailun lisäämiseksi ja hintojen alentamiseksi. Uusien, kilpailua lisäävien asetusten arvellaan tulevan voimaan aikaisintaan vuoden päästä.

Lue myös:

    Uusimmat