Mainos

Katrinan pelastustöiden kritisointi jatkuu

Yhdysvaltoja runnelleen Katrina-hirmumyrskyn pelastustyöt saavat tiukkaa kritiikkiä maan entiseltä ulkoministeriltä. Kuolleiden määrä tuhoalueella on yhä arvoitus.

Katrina-hurrikaanin tuhoja New Orleansissa.

Katrina-myrskyn pelastustöiden ankariin arvostelijoihin on liittynyt myös Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Colin Powell. Hän toteaa tv-haastattelussa, että katastrofin hoidossa on ollut vakavia puutteita niin paikallisella kuin liittovaltio-tasollakin. ABC News -kanavan haastatteleman Powellin mukaan paikalliset, osavaltion ja liittovaltion viranomaiset kaikki tekivät lukuisia virheitä myrskykriisin hoidossa.

Powellin mukaan varoituksia New Orleansiin kohdistuvasta uhasta oli enemmän kuin tarpeeksi, mutta riittävästi ei tehty.Powell ei kuitenkaan usko, että rasismi olisi syynä siihen, että suurin osa myrskyn uhreista oli värillisiä. Hänen mukaansa ratkaiseva tekijä oli uhrien köyhyys.

New York Times -lehden mukaan Yhdysvaltain armeijan puuttumista myrskyalueen järjestyksenpitoon hidasti Valkoisen Talon epätietoisuus siitä, kenellä oli oikeus antaa operaatiolle lupa. Lain mukaan armeijan väliintuloon tarvitaan myös osavaltion viranomaisten lupa.

New Orleansissa yhä noin 10 000 ihmistä vastustaa viranomaisten pakkoevakuointeja.

Kongressi hyväksyi lisäapupaketin

Yhdysvaltain kongressi on hyväksynyt lähes 52 miljardin dollarin eli noin 42 miljardin euron lisäapupaketin myöntämisen Katrina-myrskyn pelastustöihin ja jälkihoitoon.

Avustuspaketti sai sekä edustajainhuoneen että senaatin hyväksynnän. Paketti vaatii vielä presidentti George Bushin vahvistuksen. Rahat käytetään ensisijaisesti myrskyn uhrien etsintään ja pelastamiseen sekä puhtaan juomaveden toimittamiseen kriisialueelle. Rahoilla katetaan myös koville joutunutta julkista terveydenhuoltoa.

Kongressi on nyt myöntänyt yhteensä yli 60 miljardia dollaria avustuksia Katrinan tuhojen korjaamiseksi.

Öljytuotanto kuntoon puolessa vuodessa

Yhdysvaltain hirmumyrskyn öljyalalle aiheuttamat vahingot saadaan arvioiden mukaan korjattua muutamassa kuukaudessa. Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi, että valtaosa Katrina-myrskyn öljyntuotannolle aiheuttamista vahingoista saadaan korjattua 3-6 kuukauden kuluessa.

IEA:n mukaan Katrina leikkaa maailman öljyntuotantoa tänä vuonna noin 55 miljoonalla tynnyrillä. Myrsky tuhosi tai vaurioitti vakavasti noin 40:tä öljynporauslauttaa Meksikonlahdella.

Nato mukaan pelastusoperaatioon

Sotilasliitto Naton jäsenmaat ovat hyväksyneet Naton lentokoneiden ja alusten käyttämisen eurooppalaisen avun toimittamiseen hirmumyrsky Katrinan uhreille Yhdysvaltoihin.

Naton pääsihteerin Jaap de Hoop Schefferin mukaan liittouma varaa avun toimittamiseen kahdesta kolmeen laivaa ja useita Boeing 707 -koneita.

-Tällä operaatiolla on vain yksi tarkoitus: tehdä kaikki se, minkä Nato voi tehdä osoittaakseen solidaarisuutta hirmumyrskyn runtelemien alueiden asukkaille, pääsihteeri sanoi.

Kuolleiden määrä yhä arvoitus

Katrina-myrskyssä kuolleiden määrästä ei ole vieläkään selvyyttä. Viranomaisten mukaan kuolonuhrien määrä New Orleansin ympäristössä on noussut 118:aan. Edellisen kerran virallinen uhriluku ilmoitettiin tiistaina, jolloin se oli 83.

Virallinen uhriluku laahannee kuitenkin kaukana todellisen uhrimäärän takana. Esimerkiksi Louisianan kuvernöörin Kathleen Blancon mukaan kuolleiden määrä saattaa olla jopa yli 10 000.

(MTV3-STT-Reuters)

(Kymmenen uutiset 09.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.