Mainos

Katolinen kirkko tuomittiin korvauksiin lasten hyväksikäytöstä

Roomalaiskatolisen kirkon Dallasin hiippakunta tuomittiin eilen maksamaan ennätykselliset 120 miljoonan dollarin (noin 636 mmk) korvaukset lasten hyväksikäytöstä. Kirkon on maksettava korvauksia hiippakunnassa toimineen papin hyväksikäyttämälle kymmenelle entiselle kuoripojalle ja yhden itsemurhan tehneen pojan vanhemmille.

Summa on suurin rahakorvaus, jonka katolinen kirkko on koskaan tuomittu maksamaan vastaavanlaisessa jutussa. Viime vuonna Floridassa nostetussa oikeusjutussa kirkko määrättiin maksamaan 13 miljoonan dollaria (n. 69 mmk) korvaukset.

10 naisen ja kahden miehen muodostama valamiehistö päätti, että hiippakunta oli syyllistynyt törkeään heitteillejättöön, salajuoneen ja petokseen. Valamiehistön mukaan kirkon vastuu tapahtumista oli suurempi kuin lapsia hyväksikäyttäneen papin, koska se ei ollut puuttunut työntekijänsä toimintaan. Lisäksi kirkko oli valamiehistön mukaan salannut todistusaineistoa, kun yli 11 vuotta kestänyt hyväksikäyttö tuli lopulta ilmi vuonna 1992.

Kirkko määrättiin maksamaan tätä nykyä 18-30 -vuotiaille entisille kuoripojille kullekin 40-70 miljoonan markan arvoiset korvaukset.

Piispa Charles Grahmannin mukaan katolinen kirkko valittaa tuomiosta. Kirkon mukaan Rudolph Kos -niminen pappi pidätettiin virasta välittömästi, kun ensimmäinen hyväksikäytön uhri valitti asiasta vuonna 1992.

Syytteiden mukaan Kos käytti poikia satoja kertoja hyväksi kolmessa eri kirkossa Dallasin alueella. Tätä nykyä 52-vuotias Kos ei halunnut puolustaa itseään häntä vastaan nostetussa siviilikanteessa.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.