Mainos

Kätilöliitto: Matkasynnytyksissä moninkertainen riski kuolla

Kaavailut usean synnytyslaitoksen sulkemisesta kuumentaa tunteita. Lopetusuhka koskee pääasiassa pieniä yksiköitä, mutta myös Suomen suurimman synnytyssairaalan eli Helsingin Kätilöopiston kohtaloa pohditaan.

 Hallitus suunnittelee kaikkien sellaisten synnytysyksiköiden sulkemista, joissa synnytetään vähemmän kuin tuhat kertaa vuodessa.

Tämä tarkoittaisi synnytysten lopettamista Kemissä, Salossa, Porvoossa, Lohjalla, Oulaisissa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Tämän lisäksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri harkitsee maamme suurimman synnytyssairaalan eli Helsingin Kätilöopiston sulkemista.

Kätilöt ovat yrittäneet kampanjoida sen puolesta, että synnytysmatkat eivät venyisi kohtuuttoman pitkiksi.

-Olemme yrittäneet vaikuttaa siihen, että pieniä synnytyssairaaloita ei lakkautettaisi. Siinä on omat riskinsä; potilasturvallisuus vaarantuu eikä tällainen keskittäminen ole kenellekään hyväksi, toteaa Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Terhi Virtanen kertoo MTV Uutislivessä.

Viime vuonna syntyi 58 000 lasta. Noin 150 lasta syntyi suunnittelemattomasti sairaalan ulkopuolella

Virtanen toteaa, että esimerkiksi auton takapenkillä tapahtuva synnytys on riski lapselle ja äidille.

-Tutkimusten mukaan matkasynnytyksiin sisältyy monikertainen kuolleisuusriski vastasyntyneillä. Riskit ovat siis huomattavat ja ne on otettava tosissaan. Ei voida sanoa, että potilasturvallisuus lisääntyy jos matkat synnytyskohtaeisiin pidentyvät, vaan päinvastoin. Tämä on todella vaarallinen tilanne, kommentoi Virtanen.

Virtasen mielestä Suomi voi edelleen ylpeillä olevansa yksi maailman turvallisimmista maista synnyttää

-Mutta jos tämä kehityskulku tästä jatkuu, niin silloin olen kyllä hyvin huolissani siitä, että mikä tämä tilanne oikein on. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.