Mainos

Katastrofivalmiutta lisätty Sri Lankassa tsunamin jälkeen

Lähes 30 Intian valtameren rannikkovaltiota aikoo rakentaa tsunamista varoittavan järjestelmän. Esimerkiksi Sri Lankassa ensimmäiset alueelliset keskukset ovat jo aloittaneet toimintansa ja uusia perustetaan jatkuvasti.

Tsunamin myötä Sri Lankan viranomaiset joutuivat myöntämään olleensa huonosti valmistautuneita katastrofin varalta. Toisin on nyt: jo keväällä Sri Lankassa astui voimaan uusi laki, jonka myötä maahan luotiin katastrofien hallintakeskus. Keskus saa jatkuvasti tietoa muun muassa meteorologiselta laitokselta.

- Luonnonmullistuksista varoittaminen kuuluu meteorologiselle laitokselle. Me annamme varhaisen varoituksen, erityisesti säästä johtuvista katastrofeista. Jos me saamme varoituksen, ilmoitamme tietenkin katastrofien hallintakeskukselle, ja he auttavat meitä tiedottamaan asiasta ruohonjuuritasolla, kertoo Sri Lankan meteorologian laitoksen johtaja G.H.P. Dharmaratna.

Kansallinen järjestelmä ei ole kuitenkaan vielä valmis. Seuraavana urakkana on parantaa alueellista katastrofivalmiutta.

- Olemme perustamassa keskuksia rannikolle, parannamme ihmisten tietoisuutta, muodostamme komiteoita. Toivomme, että jokaiseen kylään tulee katastrofien hallintakomitea ja alakomiteoita. Ja tietenkin parannamme ihmisten tietoisuutta, annamme heille koulutusta vaaratilanteista. Ei ainoastaan tsunamista, vaan sykloneista, epidemioista, viemäröinnistä ja lääkintätaitojen parantamisesta, kertoo johtaja Gamini Hettiarachchi Kansallisesta katastrofien hallintakeskuksesta.

Ehkä pisimmälle katastrofeihin valmistautumisessa paikallistasolla on päästy Peyaliyan kylässä maan länsirannikolla, missä joukko paikallisia vapaaehtoisia on perustanut katastrofivalmiuskeskuksen. Keskus päivystää ympäri vuorokauden, ja antaa tarvittaessa varoituksen kyläläisille ympäri kylää asennettujen megafonien avulla. Tärkeä osa työtä ovat myös opetustuokiot, joiden aikana kyläläiset opetetaan tunnistamaan tsunamin merkit ja kerrotaan, kuinka toimia muissakin katastrofitilanteissa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 19.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.