Mainos

Katastrofiuhreja viime vuonna ennätysmäärä

Kansainvälisen Punaisen Ristin raportti muistuttaa, että oikeaan aikaan tullut tieto voi pelastaa henkiä luonnonmullistuksissa. Thaimaassa valmistaudutaan viimevuotisen tsunamin muistojuhlaa varten.

Noin 250 000 ihmistä kuoli luonnononnettomuuksissa viime vuonna.

Aasian tsunamikatastrofi nosti kuolonuhrien määrän erittäin korkeaksi: edellisvuonna uhreja oli kolmannes tästä määrästä ja vuotta aiemmin kymmenesosa.

Kansainvälisen Punaisen Ristin laatiman raportin mukaan luonnononnettomuudet ovat vaatineen viimeisen vuosikymmenen aikana keskimäärin 67 000 kuolonuhria vuodessa.

Henkensä menettäneet eivät kuitenkaan ole katastrofien ainoat uhrit. Monet eloonjääneet joutuvat kamppailemaan pitkään korjatessaan luonnonvoimien aiheuttamia tuhoja.

Viime vuonna onnettomuudet vaikuttivat noin 146 miljoonan ihmisen elämään eri puolilla maailmaa. Tässä kehitys on ollut myönteistä, sillä kuluneen vuosikymmenen aikana vuosittainen keskiarvo on ollut 258 miljoonaa.

Tuoreessa raportissa korostetaan tiedon merkitystä luonnonmullistuksissa. Oikeaan aikaan tullut tieto voi pelastaa ihmishenkiä. Tiedon avulla voidaan myös rakentaa varoitusjärjestelmiä, ehkäistä sairauksia ja välttää turhia toimia.

Tieto tärkeää

Tuoreessa raportissa Punainen Risti korostaa tiedon merkitystä luonnonmullistuksissa. Oikeaan aikaan tullut tieto voi pelastaa ihmishenkiä. Tiedon avulla voidaan myös rakentaa varoitusjärjestelmiä, ehkäistä sairauksia ja välttää turhia toimia.

Huipputekniset varoitusjärjestelmät ovat tärkeitä, mutta ne yksistään eivät riitä, totesi selonteon kirjoittaja Jonathan Walter.

- Meidän on luotava sellainen kulttuuri, jossa suuri yleisö reagoi, hän sanoi ja viittasi tsunamin aikaiseen tapaukseen: Singaporessa asuva kalastajan poika näki televisiosta uutisia tsunamista ja soitti perheelleen Intiaan kertoakseen asiasta. Puhelinsoitto pelasti lähes 4000 ihmisen hengen.

Tiedostuskampanjat voivat auttaa myös kamppailussa erilaisia myyttejä vastaan. Tällaisia myyttejä on esimerkiksi se, että kuolleet levittävät tauteja, Punainen Risti sanoi.

Tsunamin muistojuhla epäilyttää hotellinpitäjiä

Thaimaan Phuketin hotellinpitäjät suhtautuvat epäillen hallituksensa suunnitelmiin kutsua viimevuotisen tsunamikatastrofin uhrien sukulaisia muistojuhlaan. He eivät usko, että joulukuisen juhlan aikana alueelta löytyy riittävästi hotellihuoneita.

Thaimaan hallitus aikoo lähettää kutsut muistojuhlaan myöhemmin lokakuussa. Suunnitelmissa on kutsua yksi tsunamissa menehtyneen lähiomainen sekä katastrofissa loukkaantuneita. Alustavien arvioiden mukaan kutsuttavia henkilöitä olisi noin 10000. Thaimaan hallitus maksaa kutsuttavien matkat ja hotelliasumisen kaksipäiväisissä juhlissa 26. ja 27. joulukuuta.

Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan, että kutsuminen ja muut käytännön järjestelyt ovat vielä vahvistamatta.

Ulkoministeriön tietojen mukaan 26. joulukuuta tarkoitus olisi muurata tsunamin muistomerkin peruskivi Khao Lak-Lam -kansallispuistoon. Lisäksi pidetään muistotilaisuudet kullakin pahiten kärsineillä kuudella paikkakunnalla. Myöhemmin päivällä pidetään moniuskontoseremonia, jossa puhuu pääministeri Thaksin Shinawatra.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.