Mainos

Katastrofin talousvaikutukset lyhytaikaisia

Ekonomistit arvioivat, että Intian valtameren hyökyaaltojen talousvaikutukset jäävät rantamaissa lyhytaikaisiksi. Suurimmat taloudelliset tuhot aiheutunevat Sri Lankassa.

Sri Lanka

Kalastajakylien ja matkailukohteiden tuho aiheuttaa ongelmia, mutta jälleenrakennus tuo rannikoille runsaasti myös uusia työmahdollisuuksia.

Kovimmin maanjäristyksen aiheuttamien hyökyaaltojen taloudelliset seuraukset iskevät Sri Lankaan, jossa matkailu on vasta toipumassa vuonna 2002 päättyneen sisällissodan jäljiltä. Thaimaassa hyökyaallot eli tsunamit iskivät myös kovasti turistirannikkoon, mutta Thaimaassa on vastapainoksi runsaasti tuhoilta säästyneitä matkailualueita. Intiassa tärkeimmät turistirannikot sijaitsevat länsirannikolla, johon tsunamit eivät iskeneet. Indonesiassa vaikutukset ovat epäselvempiä, mutta Sumatran saarella tärkeä Arunin nesteytetyn maakaasun tuotantolaitos ainakin säästyi suurilta tuhoilta.

JP Morgan Chase -pankin ekonomisti Lian Chia Liang arvioi Singaporessa, että tsunameilla on lyhtyaikaisia taloudellisia vaikutuksia, mutta mitään tarvetta ei ole leikata esimerkiksi alueen talouskasvuennusteita. Tuhoutuneiden hotellien ja rannikkoalueiden infrastruktuurin jälleenrakennus peittää helposti turistivirtojen vähentymisen aiheuttamat tulonmenetykset, hän ennusti.

Lyhytaikaiset vaikutukset suuria

Lyhytaikaiset vaikutukset ovat kuitenkin tuntuvia, ja esimerkiksi kalastajien ja muiden pienyrittäjien vahingot ovat arvailujen varassa. Heillä ei ole välttämättä samanlaisia vakuutuksia kuin suurilla matkailuyrityksillä.

Thaimaassa vierailee vuosittain 12 miljoonaa turistia, jotka tuovat maahan noin 6 prosenttia sen bruttokansantuotteesta. Esimerkiksi viime vuoden sars-epidemia pudotti matkailua 7,4 prosenttia, ja samanlaisia muutaman kuukauden kestäviä vaikutuksia odotetaan nytkin.

(MTV3-STT)

(Kauppalehden talousuutiset 27.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.