Mainos

Katajanokan vankilaan säilöönottokeskus

Poliisin säilöönottamat ulkomaalaiset ovat nykyisin putkassa vankien seassa. Uusi laki velvoittaa tarjoamaan heille paremmat olot, ja Katajanokan vankilaan on remontoitu tilat väliaikaiselle säilöönottokeskukselle. Toiminta alkaa parin viikon sisällä, mutta tilojen sopivuutta ja riittävyyttä epäillään.

Säilöönotettuja on kolmenlaisia: turvapaikanhakijoita, joiden henkilöllisyys tai matkareitit ovat epäselviä, maasta karkoitettavia ulkomaalaisia sekä vanhentuneella oleskeluluvalla oleilevia. Säilöönottokeskuksen perustamisella oli kiire, sillä uusi laki velvoittaa erottamaan säilöönotetut vangeista ja kohentamaan oloja.

- Siinä lähtökohtana on oikeus ihmisarvoiseen kohteluun, sanoo Helsingin kaupungin maahanmuuttoyksikön projektipäällikkö Veikko Pyykkönen.

Säilöönottokeskuksessa lakimiehen tapaaminen ja neuvonnan saaminen helpottuu poliisiputkaan verrattuna. Entisen vankilan valintaa on kuitenkin arvosteltu paljon.

- Varsinkin jos heillä on kotimaassaan ollut vankilakokemuksia, saattaa vankilamaisessa tilassa oleskelu aiheuttaa heille uudelleen traumatisoitumista, uskoo Pakolaisneuvonta ry:n toiminnanjohtaja Liisa Murto.

Katajanokan vankilasta on remontoitu uusia tiloja kolmellekymmenelle. Poliisista ja ulkomaalaisvirastosta ei osata arvioida, riittävätkö tilat koko maan säilöönotetuille. Viime vuonna poliisi otti säilöön yhdeksisensataa henkilöä. Yhtä mieltä ollaan siitä, että säilöaikojen on oltava lyhyitä, korkeintaan neljä päivää.

(MTV3)

Katso Outi Turusen juttu aiheesta
(Huomenta Suomi 10.06.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.