Mainos

"Kataisen ydinvoimaintoilu johtaisi sähkön suurvientiin"

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen intoilu kolmen ydinvoimalan puolesta johtaisi noin 20 kertaa Suomen suurimman sähkönkuluttajan, Tornion terästehtaan, kulutuksen suuruiseen ylikapasiteettiin. Näin uskoo Suomen luonnonsuojeluliiton ydinvoimakampanjavastaava Janne Björklund.

Hänen mielestään ydinvoiman lisärakentaminen Suomeen ei olisi kannattavaa ilman sähkön massiivista vientiä.

- Kataisen väläytys Pohjoismaisesta sähköpörssistä irtautumisesta ja sähkön myynnin rajoittamisesta on tökerö yritys peitellä todellisuutta.

- Suomalaisen teollisuuden menestystä auttaisivat kotimarkkinat kasvaville, uusiutuville energiaratkaisuille, ei uudet epäluotettavat ydinvoimaseikkailut, Björklund toteaa.

"Sähkön hinta pitäisi pysyä tasaisena"

Kolmen ydinreaktorin rakentaminen merkitsisi yli 30 TWh:n ylikapasiteettia, jos uskotaan hallituksen omaa, ennen metsäteollisuuden kriisiä ja talouden taantumaa tehtyä kulutusarviota.

Luku on suurempi kuin metsä- ja metalliteollisuuden koko sähkönkulutus huippuvuonna 2006. Työ- ja elinkeinoministeriö on parhaillaan korjaamassa kulutusennusteita alaspäin muuttuneen tilanteen vuoksi. Jo nyt sähkönkulutus on 10TWh alemmalla tasolla kuin 2 vuotta sitten.

- Sähkömarkkinoiden yhdentyessä sähkön hinta Suomessa määräytyy pohjoismaisilla ja eurooppalaisilla markkinoilla, eikä siihen voida juuri kotimaisilla päätöksillä vaikuttaa, sanoo Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta.

- Toisaalta ydinvoimahankkeet edellyttävät sähkön hinnan pysymistä vähintään nykytasolla ollakseen kannattavia. Suomalaisten sähkölaskuja pienennetään parhaiten sähköä säästävien ratkaisujen laajalla käyttöönotolla.

Lue myös:

Katso Jussi Kärjen raportti Olkiluodolta (Seitsemän uutiset 17.8.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.