Mainos

Kataisen hallitus kaavailee veroa metsänomistajille

Uuteen hallitusohjelmaan on mitä todennäköisimmin tulossa veronkiristyksiä maa- ja metsätalouteen. Jo ensimmäisellä kierroksella neuvottelujen taloustyöryhmässä oli mukana kiinteistöveron ulottaminen maa- ja metsätalousmaahan.

Tämä ei ainakaan vielä ole listalla, kertoivat useat lähteet illalla. Sen sijaan tekeillä on erillinen metsätilamaksu. Tämä olisi veroluonteinen maksu, joka kerättäisiin metsänomistajilta.

Kriitikoiden mielestä tämän maksun käyttöönotto olisi ensimmäinen askel metsämaan verottamiselle.

Maa- ja metsätalouden verottamiselle on nyt otollinen hetki ainakin kahdesta syystä: Jos arvonlisäveroa ei nosteta, pitää veroeurot kerätä jostain muualta. Lisäksi hallitusneuvotteluissa ei tällä kertaa ole mukana maaseutua puolustavaa keskustaa, vaan veronkorotuksia suunnitellaan kokoomuksen ja SDP:n johdolla.

Kiinteistöveroa maa- ja metsätalousmaalle kaavailtiin jo kaksissa edellisissä hallitusneuvotteluissa 2003 ja 2007, mutta tuolloin sitä ei tullut.

MTK järjesti tiistaina Säätytalon edessä mielenilmauksen, jossa viljelijä vastustivat kiinteistöveron laajentamista maa- ja metsätalousmaahan.

Lahtelainen Erkki Keskitalo ihmetteli, mitä viljelijät saavat vastineeksi verolle.

– Muutenkin jo yksityisteistä on maksettava veroa. Taajamissa kiinteistöveron korvikkeeksi saadaan kadun- ja tienhoito, mutta meille vero olisi pelkkä rasite, Keskitalo moitti.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.