Mainos

Kataiselle kovaa kyytiä eduskunnan kyselytunnilla

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen sai tänään niskaansa kysymysryöpyn eduskunnan kyselytunnilla. Suurin vastalausemyrsky koski odotetusti energiaverotuksen uudistusta.

- Te, ministeri Katainen, mainostatte tätä energiaverouudistusta vihreäksi uudistukseksi. Tämän vihreän sävy on kuitenkin nyt muuttumassa kivihiilen mustaksi. Näin tapahtuu, kun verouudistus ajaa kaukolämpöä alas ja kun maakaasua korvataan kivihiilellä ja turpeella, pauhasi suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

- Kyllähän tässä nyt ollaan siinä tilanteessa, että siivotaan ministeri Kataisen päätöksenteon jälkiä. Te, yksipuolisesti tammikuussa kertomatta muulle hallitukselle teitte niin, että työnantajien Kela-maksu poistuu. Eikä teillä ollut mitään tietoa, mitä tulee tilalle. Nyt te olette puolitoista vuotta miettineet mitä tulee tilalle, ja se mitä selviää, on sutta ja sekundaa, läksytti puolestaan SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma.

Katainen sanoi toissapäivänä olevansa valmis avaamaan veropaketin uudelleen, jos kaasuyhtiö Gasumin teettämät laskelmat pitävät paikkansa ja energiaverouudistus todellisuudessa lisääkin päästöjä. Nyt hän myöntää mahdolliset virheet.

- Tunnustan sen, että varmasti tässä isossa kokonaisuudessa eli siis liikennepolttonesteiden ja lämmitysenergian ympäristöporrasteisuudessa voi olla yksityiskohtia, joita on syytä tarkistaa. Mutta me emme tiedä sitä vielä. Veikkaan, että moni oppositiopoliitikoista on lehtitietojen varassa. En usko, että teistä kovinkaan moni on päässyt tutustumaan yksityiskohtiin, Katainen puolustautui.

Tuore pääministeri kuunteluoppilaana

Ympäristön lisäksi hallitus sai täysilaidallisen palautetta energiaveron kotitalouksia eriarvoistavasta politiikasta.

- Sosiaalinen oikeudenmukaisuus ei ole missään tilanteessa sitä, että kaikista pienituloisin ihminen ja kansanosa pannaan kaikista tiukimmalle, moitti vasemmistoliiton kansanedustaja Martti Korhonen.

- Kyllähän tässä taisi nyt niin käydä ministeri Katainen, että tuli miljardin huti. Tulonsiirto pienituloisilta lapsiperheiltä, eläkeläisiltä ja palkansaajilta työnantajille, laskeskeli puolestaan Urpilainen.

- Tämä ei ole mikään huti, vaan tietoinen valinta, vastasi Katainen.

Pääministeri Mari Kiviniemelle kyselytunti oli ensimmäinen hänen pääministerikaudellaan. Kiviniemi sai kuitenkin lekotella kuunteluoppilaana, sillä häneltä ei kysytty ainuttakaan kysymystä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.