Mainos

Katainen: Yhteisymmärrystä ei löydetty Kreikka-paketissa

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan euromaat eivät löytäneet eilen yksimielisyyttä yksityisten sijoittajien vastuusta Kreikan uudessa tukipaketissa.

– Tämä on erittäin vaikea asia, koska pitää toimia vastuullisesti, niukkasanainen Katainen sanoi poistuessaan euromaiden ministerikokouksesta Brysselissä.

Suurin euromaa Saksa ja Euroopan keskuspankki ovat olleet erimielisiä sijoittajavastuun toteuttamisesta, sillä EKP:ssä pelätään, että osavastuun sälyttäminen pankkien niskoille horjuttaisi pahasti rahoitusmarkkinoiden vakautta ja aiheuttaisi uuden finanssikriisin.

Kataisen mukaan Suomi vaatii edelleen vakuuksia Kreikalle mahdollisesti myönnettäville uusille lainoille.

– Olemme valmiit osallistumaan vain, jos vakuuksia saadaan.

Rehn optimistisena

Kreikan uudesta tukipaketista on määrä sopia juhannuksen alla EU-huippukokouksessa.

Yksityiskohdat ovat edelleen hämärän peitossa. Paketin on arvioitu olevan suuruudeltaan 80-120 miljardia euroa.

Euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n myöntämien lainojen ohella pakettia on määrä rahoittaa Kreikan valtionomaisuuden yksityistämisestä saatavilla tuloilla ja yksityisten sijoittajien osallistumisella.

Saksan ja EKP:n erimielisyyksistä huolimatta EU-piireissä uskotaan, että tukipaketista saavutetaan sopu ensi viikon huippukokoukseen mennessä.

– Emme ole niin kaukana ratkaisusta kuin jotkut ajattelevat, talouskomissaari Olli Rehn sanoi Süddeutsche Zeitungin haastattelussa.

Rehnin mukaan ratkaisu saattaa löytyä niin sanotusta Wienin aloitteesta, jonka mukaan Kreikan velkojat vapaaehtoisesti pidentäisivät lainojensa maksuaikoja.

Valtiovarainministerit jatkavat Kreikka-paketin valmistelua ensi maanantaina Luxemburgissa. Juhannusaaton aattona Brysselissä alkaa huippukokous, johon Katainen on näillä näkymin osallistumassa pääministerin ominaisuudessa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.