Mainos

Katainen: Vihreillä erivapaus vastustaa lisäydinvoimaa

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ei tuomitse vihreiden irtiottoa hallituksen ydinvoimaratkaisusta.

Katainen muistuttaa, että vihreille annettiin hallitusneuvotteluissa erivapaus lisäydinvoiman vastustamiseen. Hän ei pidä ongelmallisena sitä, että vihreät yrittävät nyt kaataa ydinvoimaa sekä hallituksessa että eduskunnassa. Myöskään vihreiden osallistuminen puolueena ydinvoimavastaisiin mielenosoituksiin ei haittaa.

- Ihmisillä on oikeus ilmaista oma mielipiteensä. Tässähän ei ole sinänsä mitään uutta. Jokainen meistä tiesi, että vihreillä on erivapaus tässä asiassa, joka on heille fundamentaalikysymys, Katainen sanoi toimittajille tänään kokoomuksen puoluehallituksen kokouksen jälkeen.

Valtiovarainministeri uskoo, että eduskunnan enemmistö asettuu kahden uuden hankkeen taakse, vaikka TVO:n ja Fennovoiman luvista päätetään erikseen. Hänen mukaansa kahdelle luvalle on hyvät perusteet eikä kyse ole mistään huutokaupasta.

Kokoomusjohtajan mukaan Fortumin mahdollinen lupa jää seuraavan hallituksen ja eduskunnan asiaksi. Kolmen luvan myöntäminen jo nyt olisi ollut Kataisen mielestä perusteltua, vaikka kolmea voimalaa ei välttämättä ainakaan lähivuosina olisi rakennettu.

Risupaketille hehkutusta

Katainen kehui puoluehallitukselleen vuolaasti hallituksen energiaratkaisuja, joista hän sanoi olevansa "äärimmäisen onnellinen". Hän korosti, että päätökset tekevät Suomesta energiaomavaraisen ja lähes päästöttömän. Hän sanoi pitävänsä uusiutuvan energian paketin kutsumista "risupaketiksi" halventavana. Tällöin ei hänen mielestään myöskään ole ymmärretty edes päätöksen mittaluokkaa.

Kataisen mukaan päätös todistaa, että uusiutuvaan energiaan panostamista ja ydinvoimaa on väärin asetella vastakkain. Hän puolusti myös tuulivoiman syöttötariffia eli tuotantotukea muistuttamalla, että sillä tuetaan uusia investointeja ja syöttötariffeille on asetettu 12 vuoden määräaika.

- Kun uusi investointi on kuoletettu, tariffi lähtee pois.

Katainen myönsi tuulivoiman hintavaksi ratkaisuksi. Hän kysyi kuitenkin, miten uusiutuvalle energialle asetetut velvoitteet täytettäisiin ilman tuulivoimaa. Arvopuun polttaminen ei tule kyseeseen, hän muistutti.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.