Katainen varoittaa väestön ikääntymisen seurauksista

Valtiovarainministeriön vakausohjelman mukaan julkinen talous uhkaa painua pysyvästi alijäämäiseksi jo vuonna 2025. Oppositio moittii ohjelmaa näköalattomaksi.

Oppositio ei suostunut nielemään valtiovarainministeriön madonlukuja julkisen talouden näkymistä, kun kansallinen vakausohjelma tuotiin iltapäivällä eduskuntaan.

Vakausohjelman esitellyt valtionvarainministeri Jyrki Katainen (kok.) varoitti väestön ikääntymisen seurauksista julkiselle taloudelle. Katainen totesi, että julkinen talous uhkaa painua pysyvästi alijäämäiseksi jo vuonna 2025.

Tähän tilanteeseen joudutaan Kataisen mukaan talouskehityksen perusuralla, eli ellei mitään uutta tehdä. Valtion ja kuntien talous pysyisi suunnilleen tasapainossa vielä tämän vaalikauden, mutta sitten alkaisi alamäki. Julkinen velka lisääntyisi niin, että se ylittäisi vuonna 2050 jo 80 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Syynä tähän on se, että Suomessa väestö ikääntyy ylivoimaisesti nopeimmin koko Euroopassa. Yli 65-vuotiaiden määrä suhteessa työikäisiin lähes kaksinkertaistuu parissa vuosikymmenessä.

Ei uusia menoja

Uusien pysyvien menojen lisääminen ei Kataisen mukaan tule kyseeseen, ellei entisiä karsita. Lisäksi tarvitaan työllisyyttä ja tuottavuutta lisääviä toimia.

- Hyvä talouspolitiikka on kuin puutarhanhoitoa. Tarvitsemme saksia, jottei kasva turhia rönsyjä. Lisäksi tarvitsemme lannoitteita, jotta kasvun edellytykset säilyisivät hyvinä, hän kiteytti.

Uusien menojen vaativan on Kataisen mielestä kyettävä esittämään myös, mistä vastaavasti otetaan pois.

Menomaltti tarkoittaa Kataisen mukaan myös sitä, että julkista taloutta vahvistetaan maksamalla hyvässä suhdannetilanteessa valtionvelkaa pois tai kasvattamalla eläkerahastoja.

Hallitus pyrkii valtiovarainministerin mukaan vastaamaan haasteeseen muun muassa työperäistä maahanmuuttoa ja yrittäjyyttä edistämällä, sosiaaliturvan kokonaisuudistuksella ja tuloveronalennuksilla.

Ajopuu ilman sydäntä

Vasemmisto-opposition mielestä vakausohjelman 4,5 prosenttiyksikön ylijäämätavoite on täysin ylimitoitettu. Sekä SDP että vasemmistoliitto moittivat hallituksen talouspolitiikkaa inflaation kiihdyttämisestä, kuntien kurjistamisesta ja tuloerojen kasvattamisesta.

SDP:n Jukka Gustafsson katsoi hallituksen pyrkivän ohentamaan hyvinvointivaltiota. Kasvua tukevien aloitteiden sijasta liikkumavaraa käytetään velan lyhentämiseen ja eturyhmien veronalennuksiin.

- Vakausohjelman valossa porvarihallitus näyttäytyy nyt ajopuuna, jolta puuttuu sydän ja poliittinen tahto, Gustafsson arvosteli.

Vasemmistoliiton Martti Korhonen moitti ohjelmaa näköalattomaksi; siinä vaaditaan julkiselle sektorille säästökuuria ja samalla veronalennuksia.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen torjui Kataisen näkemyksen, että talouspolitiikan puutarhassa tarvittaisiin nyt ennen kaikkea lannoitteita ja saksia.

- Tarvitaan myös taimia ja siemeniä, sanoi Räsänen ja lisäsi, että Suomessa tehdyt raskauden keskeytykset kertovat tylystä perhepolitiikasta.

Perussuomalaisten Timo Soini moitti hallitusta valtiovetoisen inflaation kiihdyttämisestä, kun se on nostanut energian ja polttoaineiden hintoja.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat