Mainos

Katainen varoittaa talouden ylikuumenemisesta

Suurin oppositiopuolue SDP arvostelee ankarasti hallituksen valtiontalouden kehyspäätöstä. Valtiovarainministeri peräänkuuluttaa vastuullista finanssipolitiikkaa.

Eduskunnassa on aloitettu keskustelu valtiontalouden kehyksistä alkaneelle vaalikaudelle.

Hallituksen kehysratkaisun esitellyt valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) varoitti talouden ylikuumenemisesta. Kataisen mukaan ilmassa on hieman samoja merkkejä kuin 20 vuotta sitten, kun ylikuumenemiseen ei reagoitu ajoissa. Siksi hallitukselta vaaditaan nyt vastuullista finanssipolitiikkaa verotuksessa ja menolisäyksissä.

- Tienaamme ensin ja jaamme vasta sitten, valtiovarainministeri kiteytti kehysratkaisun viestin.

Suurin oppositiopuolue SDP arvosteli heti ankarasti kehyspäätöstä. SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma katsoi hallituksen tietoisesti alimitoittaneen kehyksensä.

Alimitoitus on Heinäluoman mukaan johtanut 250 miljoonan euron leikkauslistaan, jota häveliäästi kutsutaan menojen uudelleenkohdentamiseksi. Kärsimään joutuvat muun muassa pitkäaikaistyöttömät, oppositiojohtaja katsoi. Heinäluoma vaati myös, että eläkeläisten verotuksen oikaisu palkansaajien tasolle toteutetaan jo ensi vuoden alussa.

Saman puolueen Liisa Jaakonsaari päivitteli, "kuinka hallitus voi olla näin julma" ja syytti kokoomusta suoranaisesta vihasta aktiivisen työvoimapolitiikan määrärahoja kohtaan. Jaakonsaari huomautti, että näillä rahoilla on työllistetty kaikkein hankalimpia tapauksia, kuten ikääntyneitä ja maahanmuuttajia.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen selvitti, että ylisuuria massoja karsimalla raivataan tilaa ja aikaa sille, että kaikkein vaikeimmille tapauksille voidaan räätälöidä henkilökohtaisia työllistymissuunnitelmia.

Erilaisten maksujen perimisinnosta hallitusta ryöpytettiin laajemminkin. Myös eläkeläisten verotuksen oikaisua palkansaajien tasolle vaadittiin toteutettavaksi jo ensi vuoden alussa.

Tierahat huolena

Useat opposition edustajat toivat julki närkästyksensä liikennehankkeiden, kuten Vaajakoski-Lusi-tieosuuden ja Vantaan Kehärahan lykkäämisestä. Hallituksen perusteluja talouden ylikuumenemisen ehkäisemisestä ei kelpuutettu.

Tiemäärärahojen raami osoittautui viime vaalikaudella alimitoitetuksi, ja samoja epäilyksiä esitettiin myös nyt sovittujen kehysten osalta. Lisää pontta epäilyille tuli Venäjän puutulleista, joiden käyttöönoton Venäjän pääministeri Mihail Fradkov tänään Suomen-vierailullaan vahvisti. Oppositiosta epäiltiin, onko maan alempiasteinen tieverkko siinä kunnossa, että se kestää kotimaisten puukuljetusten lisääntymisen.

Keskustan Juha Korkeaoja esitti, että hallitus tekisi arvion kokonaispaketista, johon sisältyisi tieverkon kehittämisen ohella myös muun muassa metsäkoneen- ja autonkuljettajien ja metsänomistajien koulutuksen lisäämistä. Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) piti selvänä, että hallitus laatii arvion tarvittavista toimenpiteistä kotimaisen puunsaannin turvaamiseksi. Keinoja hän ei suostunut valottamaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.