Katainen valottaa kokoomuksen KMS-suhdetta

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen luonnehtii kokoomusjohdon ja Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen väen vuoden 2007 saunomistilaisuutta "normaaliksi käytännöksi."

Muun muassa Katainen ja puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) saunoivat KMS-liikemiesporukan kanssa puolustusministeriön edustusmajassa 14. elokuuta, viisi kuukautta eduskuntavaalien jälkeen.

- Tilaisuudella oli yhtymäkohta vaaleihin. Keskustelimme uuden hallituksen aikaisemmin hyväksymästä ohjelmasta ja tulevaisuuden tavoitteista. Nova Groupin Tapani Yli-Saunamäki oli yhteydessä Jyri Häkämieheen tilaisuuden järjestämiseksi.

Kataisen mukaan monet ministerit järjestävät vastaavanlaisia tilaisuuksia.

- Tämän tyyppisiä tilaisuuksia järjestetään muun muassa elinkeinoelämän edustajille, ay-väelle ja toimittajille. Kyse on normaalista käytännöstä, ja tällaisia tilaisuuksia tullaan varmasti järjestämään jatkossakin, kertoo Katainen MTV:n uutisille.

Katainen kertoo, että Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistys ei ole tukenut kokoomusta, mutta se on antanut tukea yksittäisille kansanedustajaehdokkaille. Häkämies sai KMS:lta eduskuntavaaleja varten 10 000 euroa.

Katainen selvittää Nova Groupin tuet

Vaalirahakohun keskiössä olleessa Nova Groupissa on tekeillä eritystilintarkastus. Yhtiö oli vuoden 2007 eduskuntavaalien suurrahoittaja, ja se on saanut viime aikoina paljon huomiota holtittoman rahankäytön vuoksi.

Katainen suhtautuu yhtiön tilitarkastuksessa tuleviin tietoihin rauhallisesti. Kokoomusjohtajan mukaan puolue on saanut Nova Groupilta vuonna 2005 10 000 euron tukisumman. Ministerin mukaan vuonna 2008 puolestaan yksi kokoomuksen piirijärjestö möi Nova Groupille seminaarilippuja 5000 euron arvosta.

- Mutta tämä on kaikki, mitä kokoomus yhteensä on tältä yritykseltä saanut, Katainen summaa.

"Vaalirahoissa ei hävettävää"

Pääministeri Matti Vanhanen on toivonut, että muidenkin puolueiden vaalituet käytäisiin läpi samalla tarkkuudella kuin keskustan ja Kehittyvien maakuntien tuen rahaliikenne.

Katainen ei sinänsä näe mitään estettä avoimuudelle, mutta ministerin mukaan puolue ei voi julkistaa sellaisten tahojen antamia tukia, joita kyseiset tahot eivät itse ole halunneet tuoda julkisuuteen.

- Vaalirahassa ei ole mitään hävettävää. Tässä on kuitenkin kysymys siitä, että esimerkiksi kokoomusta tukeneet yksittäiset henkilöt tai yhteisöt eivät välttämättä ole tukea antaessaan halunneet omaan nimeään julkisuuteen. Emme näin ollen voi yksipuolisesti heidän tietojaan ryhtyä julkistamaan, Katainen sanoo.

Kataisen mukaan kokoomuksella ei kuitenkaan ole mitään sitä vastaan, jos ihmiset tai yhteisöt haluavat itse antamansa tuen julkistaa.

- Siinä vaiheessa kun pelisäännöt muuttuvat, niin totta kai mekin muutamme omia käytäntöjämme. Ihan poliittisen järjestelmän uskottavuuden kannalta on ehdottomasti hyvä, että myös puoluerahoitus tulee sillä tavoin selväksi, ettei mitään turhia epäilyjä ole ilmassa.

Katainen kertoo, että kokoomuksen 10 miljoonan euron vuosibudjetista noin 1-2 prosenttia eli noin 100 000 - 150 000 euroa tulee vuosittain ulkopuolisena rahoituksena.

- Tämä summa on vaihdellut vuosittain. Se sisältää vaalitukia että kokoomuksen toimintaansa saamaa ulkopuolisia tukia.

Luottamus Vanhaseen pysyy

Luottamus hallituskumppani keskustaan ja pääministeri Vanhaseen ei ole Kataisen mukaan horjunut siitäkään huolimatta, että Vanhanen on joutunut selittelemään useaan otteeseen keskustan vaalirahasotkuja.

- Meillä on ollut erittäin hyvä yhteistyö hallituskokoonpanossa ja uskon, että tämä tulee myös jatkumaan. Nyt keskustelussa olleet asiat eivät ole hallitusyhteistyöhön vaikuttaneet.

Kataisen mukaan hän ei ole saanut Vanhaselta selvitystä keskustan vaalirahajupakasta.

- En ole saanut mitään eritystä selvitystä. Uskon, että hän tekee parhaansa tämän tilanteen selvittämiseksi. Vanhanen on itsekin todennut, että tässä ovat mennyt monet asiat sekaisin. Toivon mukaan tähän saadaan nyt viimein joku tolkku.

Katso Eeva Lehtimäen juttu (Seitsemän uutiset 23.6.2009)

Lue myös:

    Uusimmat