Mainos

Katainen vaatii hätälainoille vakuuksia

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) ajaa EU:ssa uudistusta, jossa kriisimaiden pitäisi tarjota saamilleen hätälainoille jatkossa vakuuksia.

- Siinä on kaksi hyvää puolta: se alleviivaa, että lainanottaja on yksin vastuussa omista veloistaan. Tässä mielessä ei ole mitään yhteisvastuuta eikä solidaarisuutta. Toiseksi, kun annat vakuudet, lainan hinta on yleensä edullisempi, Katainen sanoo MTV3:n haastattelussa.

Katainen esittelee mallinsa tiistaina euroalueen valtiovarainministerien kokouksessa Brysselissä.Hän on pohjustanut asiaa muutamien ministerikolleegoiden kanssa.

- Tämä ei ole helppoa, mutta sitä kannattaa yrittää ja nyt pitää painaa päälle, Katainen sanoo.

Kreikan lainapaketissa vakuuksia ei ehditty pyytämään, koska ongelmat romahtivat päälle niin nopeasti viime keväänä. Vakuuksia oli tuolloin hankala vaatia myös siksi, että uusia ja vanhoja velkojia piti kohdella tasapuolisesti herkässä tilanteessa.

Katainen hahmottelee, että vakuusvaatimukset koskivat rakenteilla olevaa EU:n kriisinhallintaa sekä jo sitä ennen tulevia lainajärjestelyjä.

Irlanti ei ole vielä pyytänyt EU:lta apua.

- Itse asiassa Irlanti yrittää välttää viimeiseen asti kaikin keinoin, että se ei joutuisi turvautumaan muuhun kuin markkinarahoitukseen. Mutta tilanne elää tunti tunnilta ja päivä päivältä ja pitää varautua pahimpaan, vaikka apua ei ole pyydettykään, Katainen arvioi maanantaina alkuillasta Turussa Kokoomuksen vaalitilaisuudessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.