Mainos

Katainen: Uudistuksia ei ole varaa jättää tekemättä

Pääministeri Jyrki Katainen myöntää, että hänen hallituksensa ei ole tehnyt riittävästi Suomen talouden elvyttämiseksi. Se, että hallitus ei olisi tehnyt mitään, ei kuitenkaan pidä hänen mukaansa paikkaansa.

– Olemme leikanneet ja liimanneet yli viiden miljardin euron edestä. Ja niin kun olemme kuulleet, osa asiantuntijoista pitää tätäkin vääränä. Asiantuntijoiden valituksista huolimatta me olemme taistelleet Suomen tulevaisuudesta leikkaamalla ja nostamalla veroja noin viisi miljardia euroa. Me olemme tehneet puolustusvoimauudistuksen, poliisihallinnon rakenneuudistuksen, me olemme panneet alulle kuntauudistuksen. Mutta me emme ole tehneet riittävästi, Katainen sanoo.

Kataisen mukaan Suomen taloutta rasittaa tällä hetkellä kolme asiaa: kansainvälinen taloudellinen tilanne, kotimaiset heikkoudet ja teollisuuden rakennemuutokset.

Katainen lupaa, että jatkossa rakenneuudistuksia tehdään, koska Suomella ei ole varaa jättää niitä tekemättä.

– Viemme kunta- ja sote-uudistuksen läpi, koska meillä ei ole varaa jättää sitä tekemättä.

Ylivelkaantuminen vie uskottavuuden

Pääministeri Jyrki Kataisen mielestä eri asiantuntijat näkevät Suomen talouden tilan hyvin eri tavoin.

Katainen on ottanut kantaa Danske Bankin neuvonantaja Lauri Uotilan näkemykseen, jonka mukaan Suomi ei ole lähelläkään sitä tilannetta, että velan ottamisella tarvitsisi pelotella.

Katainen itse sanoi aiemmin Nykypäivän haastattelussa, että velkaa otetaan "aivan tolkuttomasti".

Pääministeri kommentoi Uotilan näkemystä aamulla MTV3:n Huomenta Suomessa:

– Talouspoliittista keskustelua käydään vähän puolesta ja vastaan. Toiset ovat sitä mieltä, että valtio voi huoletta velkaantua lisää. Minä kuulun niihin, jotka suhtautuvat vähän varovaisemmin tähän. Pidetään kiinni siitä, että Suomen uskottavuus säilyy eli että emme ole ylivelkaantumisen tiellä. Uskottavuutta pitää tukea tasapainotuksen ohella näillä rakenteellisia heikkouksia poistavilla toimilla. Tämä ei ole ihan mustavalkoista. En usko, että ekonomisti Uotilakaan ajattelee, että velkaannutaan rauhassa, vaan että tarvitaan joka tapauksessa toimia.

Valtionvelan on arvioitu lisääntyvän ensi vuonna yli 6,5 miljardia lähes 100 miljardiin euroon.

Katainen tyrmää EMU-puskureiden käytön

EMU-puskureiden käytön elvytystoimissa Katainen tyrmää.

– EMU-puskuri tarkoittaa sitä, että työntekijä on säästänyt omia eläkerahojaan. Jos joku esittää ihan vakavasti sitä, että työntekijän eläkerahat laitetaan sillan rakentamiseen tai tienpätkän rakentamiseen, niin ei siinä ole mitään järkeä. Eläkerahat on eläkerahoja varten eikä mitään tilapäistä elvytystä varten.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.