Mainos

Katainen: Työuria aletaan pidentää alkupäästä

Hallitus on huomenna kokoontumassa perinteiseen budjettiriiheensä, jossa sovitaan valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvioiden esityksestä. Tavoitteena on, että Suomen julkinen talous on niin vahva, että se pystyy vastaamaan hyvinvointiyhteiskunnan tuleviin haasteisiin.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mukaan hallitus aikoo tehdä päätöksiä, joilla nuorten opiskelua ja valmistumista nopeutetaan.

- Tavoitteena on pidentää työuria niiden alkupäästä, sanoi Katainen MTV:n uutisten erikoishaastattelussa.

Opintotukeen Katainen ei nyt investoisi. Esimerkiksi RKP haluaisi sitoa opintotuen indeksiin, mutta valtiovarainministeri ei näe sen olevan taloudellisesti mahdollista.

- Opintotuen sitominen indeksiin on tärkeä asia, mutta en usko, että voimme lähteä pysyvien menolisäysten tielle tässä vaiheessa. Jokainen fiksu suomalainen ymmärtää, että elämme edelleen taloudellisesti epävakaata aikaa.

KATSO KATAISEN HAASTATTELU TEEMOITTAIN

Energiaverotukseen ei muutoksia

Katainen arvioi, että hallitus selviää budjettineuvotteluista ilman suurempia riitoja. Kiistellyt Seinäjoki-Oulu -ratahankkeen lisärahat ja Itämeren suojelurahat voidaan kerätä karsimalla budjetin muita menoja, lupasi Katainen. Budjettikehyksen loppusummaa ei valtiovarainministerin mukaan kuitenkaan voi ylittää.

- Pidän äärettömän tärkeänä, että Pohjanmaan radan rakentamista saadaan jatkettua. On kansantaloudellisesti typerää jättää urakka kesken ja jatkaa sitä vasta myöhemmin. 50 miljardin euron budjetissa on aina kohdentamisen varaa, Katainen kertoi.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen vaatimia muutoksia energiaverotukseen Katainen ei pidä tarpeellisina. Kataisen mielestä suunnitellut energiaverojen korotukset perustuvat eri energialähteiden aiheuttamiin päästöihin.

Ainoa poikkeus on turpeen verotus, joka pidetään alhaisena muun muassa metsäteollisuuden raaka-ainehuollon turvaamiseksi. Myös pääkaupunkiseudulla kauhisteltua maakaasun veronkorotusta Katainen pitää perusteltuna. Maakaasuveron vaikutus kaukolämmön hinnan nousuun jää Kataisen mielestä yksityisen kuluttajan kannalta kohtuulliseksi.

"Velkaantuminen kauhistuttaa"

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok) on varoitellut valtion jatkuvasta velkaantumisesta. Kataistakin velkaantumiskierre kauhistuttaa.

- Olen varoitellut siitä jo usean vuoden ajan. Velkaantuminen on huolestuttavalla tasolla, ja sen on yksinkertaisesti loputtava.

Velkaantumisen vuoksi valtion ensi vuoden budjetti on Kataisen mukaan kiristävä, jopa yksi EU:n tiukimmista.

- Jos seuraava hallitus jatkaisi nykyistä sopeutumisvauhtia, vuonna 2014 Suomessa olisi viiden prosentin julkisen talouden ylijäämä, joka olisi varmasti maailmanennätystasoa, Katainen visioi.

Ylijäämän saavuttaminen vaatii kuitenkin työllisyyden ja maailmatalouden positiivista kehitystä.

Niinistön presidenttiehdokkuudelle määräaika

Lähestyvät eduskuntavaalit kuumentavat budjettiriihtä, vaikka sekä Katainen että pääministeri Mari Kiviniemi ovat vakuutelleet vaalikampanjoiden alkavan vasta myöhemmin.

Demarit keräävät täyttä päätä jo presidenttiehdokkaidenkin nimiä. Kokoomus ei vielä tiedä, aikooko puhemies Sauli Niinistö asettua puolueen ehdokkaaksi presidentinvaaleissa.

MTV:n haastattelussa Katainen toivoi, että Niinistö suostuu. Kataisen mielestä olisi hyvä, jos Niinistön presidenttiehdokkuus olisi selvillä jo ennen ensi huhtikuun eduskuntavaaleja. Presidentinvaalien ensimmäinen kierros käydään jo seuraavan vuoden tammikuussa.

Katso Vesa Kallionpään juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.