Mainos

Katainen toivoo koko Euroopan käyttävän kriisijärjestelmää

Euromaiden rahoittajat joutuvat valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan osallistumaan mahdollisten velkakriisien kustannuksiin vuoden 2013 kesäkuusta lähtien. Tämä periaate sisältyy euromaiden Brysselissä eilen periaatteessa hyväksymään pysyvään kriisinhallintajärjestelmään.

Kaikkea ei Kataisen mukaan voi jatkossa panna veronmaksajan piikkiin. Se estetään euromaiden hyväksymällä kriisinhallintajärjestelmällä.

- Päätös koskee euromaita, mutta uskon, että samat ehdot olisivat hyväksi kaikille. Olisikin hyvä, jos euromaiden menettely otettaisiin käyttöön koko Euroopassa, Katainen sanoo..

Euromaiden uusi, pysyvä kriisinhallintajärjestelmä merkitsee Kataisen mukaan sitä, että vastedes valtioiden velat otetaan entistä tarkempaan valvontaan. Jos valtion velkamäärä ylittää 60 prosenttia bruttokansantuotteesta, se voisi laukaista sanktiot samalla tavalla kuin 3 prosentin alijäämärajan ylittäminen.

- Suomi on ajanut tähän numerovähennystä. Velkaantuneen maan pitäisi vähentää 60 prosentin ylittävää velkaa esimerkiksi yhdellä kahdeskymmenesosalla joka vuosi, Katainen toteaa.

Kriisi vauhditti ratkaisuja

Sopu pysyvästä kriisinhallintajärjestelmästä syntyi velkakriisin keskellä vauhdikkaasti rinnan Irlannin tukipäätöksen kanssa. Päätöksillä pyritään Kataisen mukaan ennen kaikkea estämään moraalikatoa sekä sijoittajien että velkaa ottavien maiden toiminnassa.

- Moraalikadon riski pienenee olennaisesti, kun kriisitilanteeseen ajautunut maa tietää saavansa valtioiden antamaa lainaa ainoastaan tiukan talousohjelman vastineeksi ja velkoihin sijoittava taho tietää, että rahojen häviäminen ei ole ainoastaan teoreettinen mahdollisuus, Katainen sanoo.

Kataisen mukaan "mitään ei ole koskaan saatu näin nopeasti läpi". Normaalioloissa vaikeisiin päätöksiin olisi varmasti tarvittu muutaman vuoden neuvottelut. Suomella on Kataisen mukaan syytä tyytyväisyyteen myös siksi, että Suomi esitti tätä mallia muille euromaille kuukausi sitten.

Katainen toivoo, että Irlannin luottopaketti ja euromaiden periaatepäätös pysyvästä kriisinhallintamekanismista rauhoittavat markkinat tämän viikon aikana.

(MTV3 - STT)

Katso Tapio Nurmisen juttu Münchenistä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.