Mainos

Katainen: Toimet osin kipeitä, mutta tarvittaessa tulee uusia

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoo, että jos nyt sovitulla rakennemuutospaketilla ei saada kestävyysvajetta kurottua kiinni, tehdään lisää uudistuksia.

Hän myöntää, että nyt sovitut toimet osin kipeitä.

– Tällaiset taitekohdat, jossa entiset eväät on syöty, ovat tuskallisia, Katainen sanoi tiedotustilaisuudessa Säätytalossa.

Hallituksen mukaan ratkaisuihin pakottaa Suomen talouden raju rakennemuutos: väestön vanheneminen vähentää työikäisten määrää ja kasvattaa julkisia menoja.

Ministeriön mukaan julkisen talouden tulisi kohentua ennusteisiin verrattuna yli 9 miljardia vuoteen 2017 mennessä, jotta hyvinvointivaltion rahoitus voidaan säilyttää nykyisellä kokonaisveroasteella ilman, että julkisen talouden velkaantuminen karkaa kestämättömästi.

Katainen lupaa uudistuspaketin eduskuntaan syksyllä pääministerin ilmoituksena. Jatkovalmistelun pohjalta päätöksiä tehdään marraskuun loppuun mennessä. Hallitus arvioi ohjelman toteutumista keväällä 2014.

Oppositiolle apua vaihtoehtojen valmisteluun

Katainen lupaa oppositiopuolueille eli perussuomalaisille ja keskustalla tarvittaessa apua vaihtoehtoisten rakennemuutospakettien valmisteluun.

Katainen perustelee paketin viemistä eduskuntaan pääministerin ilmoituksena sillä, että niin on helpompi muodostaa kokonaiskäsitys asiasta ja oppositio voi tarjota omia vaihtoehtojaan.

Oppositiolle tarjotaan edelleen keskusteluja sote-uudistuksesta ja sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavaisen rahoituksen purkamisen vaihtoehdot valmistellaan parlamentaarisesti.

Räsänen: Hikeä ja kyyneliä vuodatettu

Hallituksen rakenneneuvotteluissa vuodatettiin hikeä ja kyyneliä, muttei kuitenkaan verta, sanoi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen myöhään illalla tiedotustilaisuudessa Säätytalolla.

Hän pidättäytyi kuitenkin arvioimasta, kuinka lähellä puolueen lähtö hallituksesta oli.

Kristillisdemokraateille päätös kotihoidon tuen muutoksesta oli Räsäsen mukaan erittäin vaikea. Tuki kohdennetaan vastedes puoliksi molemmille vanhemmille. Räsänen piti hyvänä, että tuen kesto ja taso pysyvät ennallaan, mutta valitteli sitä, että ratkaisussa rajoitetaan kotien valinnanvapautta.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan puolue ei olisi halunnut muuttaa kevään opintotukilinjausta, mutta nykymallinkin kanssa "voi elää".

17:09

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.