Mainos

Katainen: Suomi tarvitsee unilukkaria

Politiikka oli Jyrki Kataiselle (kok) alun perin harrastus. Muutamassa vuodessa harrastuksesta kehkeytyi hänelle kuitenkin ammatti, ja astellessaan ensimmäistä kertaa kansanedustajana Arkadianmäelle Katainen oli 27-vuotias. Nyt, reilu kymmenen vuotta myöhemmin, Katainen on Suomen pääministeri.

Six pack -hallituksen keulahahmona Katainen haluaa puuttua ensisijaisesti valtion velkaantumiseen.

- Suomen ylivelkaantumisen kierre on katkaistava niin, että suomalaiset voivat taas luottaa omaan maahansa ja siihen, että Suomi on hyvinvointiyhteiskunta myös jatkossa. Samoin yritysten on voitava luottaa siihen, että tähän maahan kannattaa investoida.

Kataisen mukaan on täysin realistista ajatella, että ylivelkaantumisen kierre katkaistaan neljän vuoden kuluessa.

- Kyllä se on realistinen toive ja siihen voidaan vaikuttaa omilla päätöksillä. Vaalikauden loppuun mennessä talouskasvun on oltava suurempaa kuin velan määrän kasvu.

"Joudumme uusien haasteiden eteen"

Kataisen mukaan vaihdos valtiovarainministeristä pääministeriksi oli luonteva.

- Minä ihastuin, rakastuin valtiovarainministerin tehtävään ihan sen takia, että siinä pystyi huonoina aikoina tekemään aika paljon maan eteen. Siinä tehtävässä olin kuitenkin hyvin lähellä pääministeriä ja pystyin koko ajan seuraamaan hänen työsarkaansa, joten tehtävästä toiseen siirtyminen oli sitä kautta melko luontevaa.

Yhteistyön valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) kanssa pääministeri näkee mielekkäänä.

- Olemme saman sukupolven ihmisiä ja olemme käyneet läpi paljon lyhyessä ajassa. Se on hitsannut meitä yhteen. Uskaltaisin väittää, että meillä on molemminpuolinen kunnioitus ja luottamus.

Ja vaikka hallitusneuvottelut säätytalolla olivat silminnähden työläät ja takkuiset, pääministeri penää keskinäistä luottamusta kaikilta hallituksen jäseniltä.

- Maailmantilanne on hyvin haastava ja hyvin todennäköisesti joudumme vielä ennakoimattomien uusien haasteiden eteen. Se vaatii sitten kykyä tehdä päätöksiä ja kykyä luottaa toisiin.

"Me tarvitsemme Niinistön kaltaista unilukkaria"

Katainen uskoo, että ensi vuonna koittavista presidentinvaaleista kehkeytyy tiukka taisto, vaikka tällä hetkellä puoluetoveri Sauli Niinistö pitää kannatuskyselyissä kärkisijaa.

- Vaalit tulevat olemaan mielenkiintoiset ja jännittävät, vaikka Niinistö tällä hetkellä onkin gallupeissa ylivoimainen.

- Henkilövaalit ovat aina lopulta kohtuullisen tasaisia. Oletusarvo onkin, että tälläkin kertaa tilanne tasoittuu ja vaalityötä pitääkin tehdä kovasti. Suomi tarvitsee Niinistön kaltaisen unilukkarin, joka pystyy irrottautumaan päiväpolitiikan yläpuolelle. Suomi tarvitsee nyt arvojohtajan, arvokeskustelijan.

Katainen uskoo, että myös päätöstään odotuttanut perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini lähtee lopulta mukaan presidenttikisaan.

- Oletan kyllä että hän lähtee mukaan.

Tuskalla ja työllä kokoon kyhättyä uutta hallitusta on nimitetty milloin kirppusirkukseksi, milloin kaikilla mausteilla ryyditetyksi hyytelöksi. Mutta keitä tässä hallituksessa istuu?

Tässä juttusarjassa tapaamme joka arkipäivä yhden uusista ministereistämme. Ministerit pääsevät pohtimaan oman salkkunsa sisältämiä haasteita ja kertomaan myös siitä, mitä kiireisen poliitikon kesänviettoon kuuluu. Sarja lähetetään myös Radio Novassa arkisin kello 12.30.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.