Mainos

Katainen: Suomi taiteilee ylivelkaantumisen rajalla

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen eduskunnan täysistunnossa 29. toukokuuta 2009. Kuva: Lehtikuva

Suomi taiteilee nyt velkaantumisen ja ylivelkaantumisen rajalla, sanoo valtionvarainministeri Jyrki Katainen (kok.).

Ensi vuoden 50 miljardin euron budjetista joka neljäs euro on velkaeuro. Viimeksi vastaava tilanne oli 1990-luvun synkimpinä vuosina.

- Talouskriisin aikana on arviommme mukaan syytä elvyttää Suomen taloutta eikä vetää menoja tulojen mukaisiksi. Joidenkin arvioiden mukaan 13 miljardin euron lisävelka ensi vuonna säästää noin 100 000 työpaikkaa, Katainen perustelee jättivelkaa MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Kataisen mukaan kyse on nyt tarkasta taiteilusta. Jo nykyisillä tasoillaan palveluiden, etuuksien ja rakennusprojektien kustannukset vaativat tulevan 13 miljardin euron velan.

Velan maksajat sen sijaan vähenevät. Työikäisen väestön määrä alkaa ensi vuonna ensi kertaa pienentyä Suomessa, ensimmäisenä maana Euroopassa. Suomeen velkaantumisasteen on siksi pysyttävä muita Euroopan maita alhaisempana, Katainen sanoo.

- Tämä (velanotto) ei ole pidemmän päälle kestävää. Kriisin jälkeen olemme verojen korotusten ja menojen leikkausten edessä. Tärkeintä on, että työurat pitenevät. Hyvinvointiyhteiskuntaa ei ylläpidetä sillä, että meillä jäädään keskimäärin 59 vuoden iässä eläkkeelle.

Kataisen mukaan Suomi pelaa velkapeliään siihen asti, kunnes kansainvälinen kysyntä elpyy ja alkaa tuoda työpaikkoja Suomeen. Vuosina 2011-2012 talous jo kasvaa ja veroja nostetaan, Katainen arvioi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.