Mainos

Katainen: Suomen kantaa kysytään joka päivä

Hallitustunnustelija Jyrki Katainen muistuttaa, että uuden eduskunnan on päätettävä pikaisesti Suomen suhtautumisesta Euroopan talouskriisin hoitoon. Hallitustunnusteluihin osallistuvien puolueiden kannat tässä suhteessa ovat kuitenkin vielä kaukana toisistaan.

– Talousasioista vastaavana toimitusministerinä minulla on velvollisuus kollata yhteen eduskunnan eri ryhmien mielipiteet koskien eurooppalaisia ratkaisuja.

Katainen muistutti, että eduskunta on ainoa voimassa oleva elin, joka voi päättää, mikä on Suomen kanta avoinna oleviin talouskriisiä koskeviin kysymyksiin.

– Meillä ei ole parlamentaarista oppositiota eikä parlamentaarista hallitusta. Näin ollen eduskunta on se body, joka ratkaisee, minkä viestin vien Brysseliin niin nopeasti kuin mahdollista.

Eurooppa odottaa vastauksia

Kataisen mukaan Euroopassa myös odotetaan kuumeisesti Suomen mielipidettä päivän polttaviin kysymyksiin.

– Meiltä kysytään joka päivä, tänäänkin monesta maasta, mikä on Suomen kanta. Pöydällä on kolme asiaa, Portugal, väliaikaisen kriisinhallintamekanismin yksityiskohdista päättäminen sekä pysyvän kriisinhallintamekanismin yksityiskohdista päättäminen.

Kataisen mukaan Suomen on päätettävä kantansa pikaisesti, jos näihin asioihin halutaan vaikuttaa.

– Jos me emme halua vaikuttaa, otamme vain kantaa "kyllä" tai "ei", Katainen linjasi.

"Kiire tulee ulkopuolelta"

Katainen kertoi käyvänsä seuraavaksi eri puolueiden kanssa läpi sitä, mikä on mahdollista ja mikä ei ja kertovansa sen muille Euroopan maille mahdollisimman pian.

– Me emme neuvottele ensisijaisesti komission vaan valtioiden kanssa. Siksi ei riitä, että kerron Suomen kannan yllättäen 16.5. euroryhmän kokouksessa. Eduskunta on vastuussa Suomen mielipiteen muodostamisesta ja muiden maiden tilanne riippuu Suomen kannasta.

Asia on kiireellinen, sillä tällä viikolla Portugalin tilannetta ja kriisinhallintamekanismeja käsitellään jo virkamiestasolla.

– Aikataulu tulee ulkopuolelta. Se on erittäin harmillinen, mutta kaikki asiat hoidetaan, mitkä esiin tulee. Vaikeaahan tämä on, mutta asiat pitää ratkoa.

Katainen korosti myös edustavansa vain sitä kantaa, mistä eduskunta päättää.

– Hallitus-oppositio –asetelmaa ei nyt ole, hän toisti iltapäivän tiedotustilaisuudessa.

Katso Raimo Pitkäsen juttu ja Vesa Kallionpään analyysi:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.