Mainos

Katainen: Suomella ei tarvetta nostaa talletussuojaa

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen uskoo yhä suomalaispankkien vakauteen, vaikka Euroopassa luottokriisi ajoi pörssit tänään lähes paniikkiin. Kurssit syöksyivät kautta EU:n, kun luottamus pankkijärjestelmän kestävyyteen hapertui entisestään.

Kataisen mukaan Suomen pankit ovat kuitenkin yhä vakaalla pohjalla. Näin kotimaassa ei myöskään ole välitöntä tarvetta nostaa säästäjien talletusten suojaa, koska suomalaispankit eivät ole vaarassa kaatua. Myöskään pankkien kansallistamiseen ei tarvitse varautua.

- Meillä on opittu 90-luvun lamasta, Katainen vakuutti Luxemburgissa saapuessaan euromaiden kokoukseen.

Samalla Suomi silti kannattaa EU:n yhteistä päätöstä talletussuojan tasosta, ettei eri maiden pankkien välille syntyisi epäreilua kilpailua.

Monet EU-maat ovat viime päivinä luvanneet parannuksia kansallisiin talletussuojiinsa, jotteivät säästäjät menettäisi rahojaan, jos heidän pankkinsa ajautuvat konkurssiin. Esimerkiksi Ruotsi yli tuplasi talletussuojansa tänään noin 55 000 euroon.

Suomessa säästöt taataan 25 000 euroon asti. Kataisen mukaan Suomesta ei ole toistaiseksi lähtenyt pääomaa paremman talletussuojan maihin, mutta tilannetta seurataan tarkoin.

Toistaiseksi on epäselvää, millaiselle tasolle EU:n mahdollinen yhteinen talletustensuoja asettuisi. Lisäksi kukaan ei tiedä, kuinka korkeaan suojaan köyhimmillä jäsenmailla olisi edes varaa.

EU:lla vaikeuksia tehdä päätöksiä

Euroa käyttävien maiden valtiovarainministerit keskustelivat luottokriisistä tänään Luxemburgissa. Neuvottelut jatkuvat kaikkien EU-maiden kesken huomenna.

EU:lla näyttää yhä olevan vaikeuksia reagoida kriisiin tiukan yhtenäisesti, vaikka useimmat jäsenmaat käyttävät yhtä ja samaa valuuttaa. Jäsenmaat lupasivat maanantaina lausunnossaan, että ne "ryhtyvät kaikkiin tarvittaviin toimiin" tilanteen vakauttamiseksi, mutta käytännön toimista päätetään kansallisesti.

Katainen painotti, että EU tarvitsee yhtenäisen linjan.

- Nyt on olennaista, että saamme yhteisen sävelen, hän korosti.

Samalla hän kuitenkin tivasi Euroopan hallituksilta myös malttia. Hänen mielestään maiden ei esimerkiksi pitäisi ryhtyä harkitsemattomasti kalliisiin pelastusoperaatioihin, joissa "veronmaksajia rahaa pannaan haisemaan tarpeettomasti".

- Rahoja ei saa tarpeettomasti tuhlata huonosti hoidettujen pankkien keinotekoiseen tekohengittämiseen, hän muistutti.

- Olennaista on pitää jalat maassa ja pää kylmänä.

Hän piti periaatteellisena ongelmana sitä, että pankit, jotka ovat itse ottaneet tarpeettomia riskejä, nyt pelastettaisiin noin vain verovaroin. Kapitalismiin ja riskinottoon kun kuuluu myös se, että riskit voivat tuoda voittojen lisäksi myös tappioita.

Euroopassa paine uusiin pelastustoimiin kasvoi kuitenkin yhä, koska luottamus pankkeihin ei ottanut palautuakseen. Esimerkiksi Belgiassa valmistauduttiin illalla uuteen kriisikokoukseen Dexia-pankin pelastamiseksi.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 06.10.2008)
(Yhdeksän uutiset 06.10.2008)

Lue myös:

Lue lisää talletussuojasta: Rahoitustarkastuksen nettisivut

Pörssikursseja voi seurata lähes reaaliaikaisesti myös Kauppalehden sivuilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.