Mainos

Katainen siirtää velat suosiolla lapsille

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen puoluehallituksen kokouksessa 19. helmikuuta 2009. Kuva: Lehtikuva

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen myöntää, että Suomen koko ajan kasvava valtionvelka siirretään suosiolla jälkikasvun maksettavaksi.

- Näinhän se on käytännössä, että velanotto on siirrettyä veronmaksua. Toinen vaihtoehto on se, että teemme mittavat, noin yhdeksän miljardin euron leikkaukset tänä vuonna. Kun rahaa ei ole nytkään riittävästi, en tiedä kumpi on reilumpaa: leikata kuntapalveluista, nostaa palkansaajien verotusta ja leikata etuuksia tässä tilanteessa. Minun mielestäni se ei ole kovin fiksua, MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Katainen sanoo.

- Niin kauan kuin talous on taantumassa, yritämme pikemminkin elvyttää kysyntää eli ostovoimaa ja työllisyyttä sen sijaan, että tehtäisiin leikkauksia. Kuinka paljon se helpottaisi, jos valtiokin vielä leikkaisi, eli jos leikattaisiin kunnilta valtionosuuksia tai eläkeläisiltä ja palkansaajilta ostovoimaa verotusta kiristämällä?

Huomenta Suomessa aiemmin aamulla vieraillut Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen kritisoi valtion apua kunnille riittämättömäksi. Katainen tulee jonkin verran syytöksissä vastaan.

- Mikäänhän ei ole koskaan riittävää, mutta kaikki me tiedämme, että kaikkein huonoimmassa tilanteessa ovat ne kunnat, joissa yhteisöveron eli yritysten maksamien verojen romahdus on tapahtunut. Juuri näitä kuntia me haluamme auttaa.

Katainen muistuttaa, että kaikkiin kuntiin ei tule yritysten maksamia veroja, ja nämä kunnat ovat hyvin valtio-osuusriippuvaisia. Valtio-osuudet eivät Kataisen mukaan ole laskeneet.

Eilinen päätös nostaa kiinteistöveroa on rahakirstuministerille mieleinen.

- Nostimme kiinteistöveron ylä- ja alarajaa, kunnat päättävät itse määristä. Ylärajan nosto tarkoittaa, että kunnat voivat halutessaan nostaa veroa enemmänkin, jos rahantarvetta on. Se on parempi vaihtoehto kuin tuloveron eli kunnallisverojen nosto, joka suoraan syö kaikkien etuuksien saajien tuloja.

Muutoksia vasta ensi vuonna

Moni kuntalainen odottaa pikaisia parannuksia tilanteeseen, mutta Katainen muistuttaa kaikkien eilistenkin ratkaisujen tulevan voimaan aikaisintaan vuoden 2010 alussa.

- Mitä tahansa päätöksiä nyt tehdään, ne tulevat voimaan vasta ensi vuonna.

Hallitus ilmoitti eilen kehysriihessään, että se nostaa alkoholin, energian ja kiinteistöjen veroja. Kuntien osuutta yhteisöverosta hallitus päätti nostaa väliaikaisesti kymmenellä prosenttiyksiköllä.

Varsinainen budjettiriihi on elokuussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.