Mainos

Katainen: SDP:n pankkipuheet oman edun tavoittelua

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen hermostui illalla lopullisesti SDP:n tänään esittämiin väitteisiin, jotka liittyvät Kreikkaa koskevaan tukipakettiin.

SDP:n eduskuntaryhmä on ilmoittanut, ettei se anna tukeaan Kreikan 1,6 miljardin euron lainalle. SDP perustelee kantaansa sillä, että hallituksen esitys lisäbudjetiksi ei sisällä heidän vaatimiaan ehtoja pankkien vastuusta ja rahoitusjärjestelmän uusimisesta.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen toivoi, että hallitus olisi suostunut neuvottelemaan mallista, joka Urpilaisen mukaan on tehty Saksassa, missä pankit ottavat osaa kriisinhoitotalkoisiin.

MTV:n uutisten illalla tavoittama Katainen pitää SDP:n tietoja Keski-Euroopan tilanteesta täysin paikkansapitämättöminä.

- Tämä väite ei pidä paikkaansa, että Saksan tai Ranskan hallitukset olisivat laittaneet pankit maksamaan osan Kreikka-laskusta. Tiedän sen, koska minulla on viestit Ranskan valtiovarainministeriltä ja meidän omassa valtiovarainministeriössä on paperit siitä, mihin Saksassa on menty, Katainen kertoo.

Valtiovarainministerin mukaan molemmissa maissa pankkisektori on vapaaehtoisesti ilmoittanut pysyvänsä Kreikassa ja pitävänsä Kreikka-riskinsä.

- Kummassakaan maassa pankit eivät ole siis maksaneet senttiäkään Kreikka-laskusta, vaikka sosiaalidemokraatit toisin väittävät. Väite ei pidä paikkaansa.

Katainen kummastelee SDP:n halua jakaa julkisuudessa väärää tietoa. Yhdeksi syyksi hän veikkaa oman edun tavoittelua.

- Tämä on erittäin suuri kysymys. Heidän tämänpäiväinen valintansa jättää tukematta Kreikka-pakettia ja valita mieluummin eurooppalainen lama ja kotimainen työttömyys kuin vastuunkantaminen, on todella pöyristyttävä. Ja sitten nämä perusteet, jotka eivät edes pidä paikkaansa. En osaa sanoa mitään muuta syyksi, kuin oman edun tavoittelun, Katainen tuumii.

Valtiovarainministeri muistuttaa, että vallitsevassa Euroopan taloustilanteessa pankkien on hyvä pysyä Kreikassa.

- Jos lainsäätäjä yrittäisi tällä hetkellä pakottaa pankkeja luopumaan voitoista tai häviämään suuressa mittakaavassa rahaa, niin on erittäin varmaa, että pankit pakenisivat Kreikasta ja koko valtio kaatuisi veronmaksajien syliin. Tämä on juuri se idea, miksi yksikään eurooppalainen hallitus ei ole pakottanut pankkeja häviämään rahaa, vaikka mieli tekisi, Katainen selittää.

Katso Eeva Lehtimäen juttu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.