Mainos

Katainen rauhoitteli keskustelua kriisirahastosta

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on rauhoitellut eduskunnassa keskustelua Suomen roolista Euroopan pysyvässä kriisirahastossa.

Kataisen mukaan Suomi ei voi hyväksyä, että sille tulevien kokonaisvastuiden määrää voitaisiin kasvattaa määräenemmistöpäätöksillä. Hän sanoi, että Suomen kanta asiaan on selvä.

Katainen ei vakuuttanut perussuomalaisten Timo Soinia. Hän tulkitsee, että EU:n huippukokous poisti asiallisesti Suomen vaatiman veto-oikeuden ja myös sijoittajavastuun.

Soini kysyi heti eurokriisiä koskevan välikysymyskeskustelun alussa, mikä on hallituksen linja veto-oikeuden säilyttämiseen. Soinin mukaan kokoomuksen ja SDP:n ristiriita "huutaa taivaaseen asti".

– Viime viikon lopulla Kataisen hallitus otti ison harppauksen kohti velkaunionia, kansallisen budjettivallan menettämistä ja Suomen täysvaltaisuuden myymistä. Suomen valtion velka tulee kasvamaan räjähdysmäisesti, kun yksi euromaa kaatuu toisensa perään, sanoi Soini.

Ennen keskustelua Katainen selvitti huippukokouksen päätöksiä eduskunnan suurelle valiokunnalle. Katainen sai kuulla moitteita, ettei hän pitänyt EU-asioita käsittelevää valiokuntaa paremmin ajan tasalla neuvottelujen kulusta.

Kataisen kerrottiin pahoitelleen, ettei yhteydenpitoa ollut riittävästi.

Sinnemäki: "Vastustaminen ei riitä, tarvitaan ratkaisuja"

Vihreiden Anni Sinnemäen mukaan perussuomalaiset tyytyivät listaamaan välikysymyksessään asioita, joihin Suomen ei pitäisi osallistua. Hänen mukaansa välikysymyksessä jätetään kertomatta, mitä kriisin ratkaisemiseksi pitäisi tehdä.

Sinnemäki itse esitti vihreän eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuorossa toimenpiteitä, joihin vihreät tarttuisivat talouskriisin hoitamiseksi Euroopassa ja Suomessa.

Ensinnäkin julkisen talouden velkaantumista tulisi hillitä.

– Taloutta on mahdollista tasapainottaa oikeudenmukaisella tavalla. Veronkierron estäminen ja harmaan talouden torjunta ovat myös talouden tasapainottamista. Suurimmassa osassa Euroopan maita on tehty eläkeuudistus – ja sekin on aivan oikeudenmukaista, että eliniän odotteen pidentyessä töitä tehdään pidempään, Sinnemäki kommentoi.

Vihreät myös peräsivät muutoksia finanssisektorin sääntöihin ja riskinottoon. Finanssisektorin tulisi osallistua voimakkaammin veronkantoon. Yhdeksi ongelmaksi mainittiin myös Euroopan unionin sisällä olevat veroparatiisit.

(MTV3 - STT)

Katso Matti Maunun juttu (Seitsemän uutiset 13.12.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.