Mainos

Katainen rauhoittelee säästökeskustelua: "En halua taistelemaan barrikaadeille"

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) rauhoittelee hallituksen säästöpäätöksista vellovaa keskustelua. Viimeksi eilen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman ilmoitti Ylen haastattelussa, ettei nykyinen hallitus voi tehdä isoja sitoumuksia seuraavan hallituksen päänmenoksi. 

Kataisen mukaan nyt on oikea aika käydä keskustelua. 

– En halua nyt lähteä taistelemaan barrikaadeille. Olennaisinta on se, että velkaantuminen taittuu. Toinen yhtä tärkeä asia on , että Suomen taloudenpitoon säilyy uskottavuus, jos katsotaan kansainvälisiä rahaa lainaavia tahoja. 

Pääministerin mukaan budjetti on täynnä asioita, jotka on jaksotettu seuraavalle vaalikaudelle, esimerkiksi puolustusvoimien hankinnat.

– Meillä ei ole mitään estettä sille, että voitaisiin velan taittamisessa toimia ihan samalla tavalla. Jos vaaleissa hallitus vaihtuu, jokainen hallitus arvioi omalta osaltaan, haluaako se muuttaa joitakin lakeja tai tehtyjä päätöksiä. Siinä mielessä tässä ei ole mitään periaatteellista ongelmaa.

Pääministeri pitää hyvänä presidentin osallistumista ajankohtaiseen talouskeskusteluun, vaikka se ei kuulu presidentin nykyisiin valtaoikeuksiin. 

– Minä en osaa häiriintyä avoimesta keskustelusta. Hän on kokenut talousihminen ja ihan hyvä että osallistuu keskusteluun. Tarvitaan kansakunnan yhtenäisyyttä ison tavoitteen edessä ja mitä laajemmin on jaettu yhteinen tavoite raskaaltaakin tuntuvista asioista, sen parempi. 

Niinistö varoitti sunnuntaina Ylen haastattelussa Sotshissa testamenttaamasta säästöjä seuraavalle hallitukselle. Katainen on samaa mieltä Niinistön kanssa siitä, että nykyinen hallitus ei voi olettaa seuraavan hallituksen sitoutuvan automaattisesti sen tekemiin lupauksiin.

– Ei voi olettaa, että vaalien jälkeiset kansanedustajat sukkana hyväksyvät kaikkea sitä, mitä nykyiset kansanedustajat ovat tehneet. Eduskunnalla on lainsäädäntövalta ja he sitä aina käyttävät, Katainen linjaa. 

Hallitus julkistaa ylihuomenna talousviisaiden ja tutkimuslaitosten johtajien arvion velkaantumisen taittamisen tavoista. Hallitus on pyytänyt asiantuntijoilta raporttia helpottamaan maaliskuun kehysriihen kovia talousratkaisuja. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.