Mainos

Katainen MTV:n uutisille: Hallitus varautuu muuttamaan sote-uudistusta

24:17

Hallitus varautuu muuttamaan sosiaali- ja terveysuudistuksen sisältöä, jos nyt lausuntokierroksella oleva malli osoittautuu toteuttamiskelvottomaksi.

Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan arvio tehdään torstaina päättyvän lausuntokierroksen jälkeen. Katainen sanoi tänään, että sote-ratkaisun pitäisi olla selvillä kahden viikon sisällä.

Sote-uudistusta viedään eteenpäin peruspalveluministeri Susanna Huovisen johdolla, mutta hallituspuolueissa varaudutaan jo siihen, ettei esillä oleva malli ole toteutuskelpoinen. Kuntien on määrä antaa lausuntonsa sote-mallista torstaihin mennessä.

–Keräämme palautteen ja katsomme tarvitseeko sitä esitystä joiltakin osin muuttaa palautteen perusteella. Sitten katsomme, että voiko sitä muuttaa sen palautteen perusteella. Jos voi, niin etenemme sitten sitä kautta. Jos muuttaminen järkevään suuntaan on mahdotonta vaikkapa perustuslain ongelmien vuoksi, niin sitten meillä pitää olla joku toinen malli, toinen ratkaisu tilanteeseen, totesi Katainen.

Nykyisen sote-mallin on epäilty kaatuvan perustuslaillisiin ongelmiin.

Julkisuudessa on jo puhuttu kokoomuksen omasta vaihtoehtoratkaisusta.

–Meillä ei ole mitään täydellistä mallia, mutta olemme oman puolueryhmän sisällä valmistelleet itseämme siihen tilanteeseen, että jos lausunnoilla oleva malli ei ole toteutuskelpoinen, että jos palaute on sen suuntainen, niin meillä pitää joka tapauksessa olla vaihtoehtoja. Mutta hallituksen sisällä ei ole vielä keskusteltu. Uskoisin että jokainen puolue tekee vastaavaa valmistelutyötä, sanoi Katainen.

Sote-päätös on osa hallituksen rakennepakettia, jolla pyritään tehostamaan julkista taloutta.

–Semmoista tilannetta ei voi syntyä, että sotesta ei olisi ratkaisua, Katainen tähdensi.

Ratkaisulla alkaa olla jo kiire.

–Käytännössä ratkaisun pitää olla valmis kehysriihen yhteydessä eli noin kahden viikon sisällä, koska meidän pitää silloin tietää rakennemuutosten vaikutukset kestävyysvajeeseen, perusteli Katainen.

Myös sote-lain säätämiselle pitää varata riittävästi aikaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.