Katainen miljardiluokan paketistaan: "Rahaa ei jaeta vastikkeettomasti"

Katainen kiertueella Suomessa 2:05

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen vetovastuulla oleva miljardiluokan investointipaketti on herättänyt kiinnostusta jäsenmaissa. Kaikki ideat eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet realistisilta.  

Joissakin esityksissä on kuviteltu saatavan ilmaista rahaa. Mukana on myös ollut suoranaisia julkisen puolen hankkeita. 

Katainen huomauttaa, että ohjelmasta ei jaeta vastikkeetonta rahaa. Paketti on tarkoitettu lähinnä korkean riskin yksityisten hankkeiden luotottamiseen, tosin edullisin ehdoin.  

Hanke-esityksiä eri maista on tullut liki 2000. EFSI-rahaston on mahdollista jakaa luottoja 60 miljardin euron edestä. Lisäksi yksityisiltä sijoittajilta toivotaan 250 miljardin lisäpottia.  

 
Hanke-esityksiä voi jättää  

  
EU:n talouskasvun vauhdittamiseen tarkoitettua ohjelmaa ollaan jo viemässä käytäntöön. Yritykset voivat Kataisen mukaan jättää lisää hanke-ehdotuksia. Ne voivat liittyä esimerkiksi energiantuotantoon, digitaalisiin tuotteisiin ja infrastruktuuriin. Ensimmäisiä rahoituspäätöksiä odotetaan syksyllä.  

 Tavoitteena yli 300 miljardin investoinnit Eurooppaan

-Jyrki Kataisen markkinoiman investointiohjelman on määrä antaa uusi sysäys Euroopan talouskasvulle.  
-Rahoilla voidaan tukea esimerkiksi liikenne- ja energiahankkeita, koulutusta ja pk-yrityksiä.  
-Pesämunaksi tulee 21 miljardin euron rahasto EU:lta ja Euroopan investointipankista.  
-Rahaston luotonantokapasiteetti on 60 miljardia, ja sijoittajilta toivotaan lisäksi yli 300 miljardin euron investointeja kolmessa vuodessa.  
-EU-maista on jo esitetty lähes kahtatuhatta hanketta puolalaisesta sairaalasta jätevedenpuhdistamoihin Kreikassa.  
-Suomen ehdotuksiin kuuluvat maakaasuterminaali, nopea junarata Helsingistä Turkuun ja liikenneyhteys Soklin fosfaattikaivokseen.  

EU-maat ovat olleet haluttomia tekemään suoria pääomasijoituksia rahastoon, vaikka näin alun perin ajateltiin. Kataisen mukaan näyttää kuitenkin siltä, että kansalliset kehityspankit lähtevät rahoittamaan investointiohjelmaa.

Esimerkiksi Saksan kehityspankki varaa tarkoitukseen 8 miljardia euroa ja Espanjan 1,5 miljardia.  

Katainen huomauttaa, että yhtenä tavoitteena ohjelmassa on tukea pk-yritysten hankkeita.  

-Näihin voi kuulua esimerkiksi uuden teknologian pilottihankkeita.  
Skeptisesti hän suhtautuu ehdotettuun Helsinki-Turku-ratayhteyteen, koska se on julkinen hanke. Maakaasuterminaali olisi hänen mukaansa mahdollinen. 

  
"Verotus on jo korkea"  


Suomessa koettiin 2014 jo kolmas peräkkäinen taantumavuosi. Talouden vakauttaminen vaatii ex-pääministerin mielestä edelleen budjettisopeutusta ja rakenneuudistuksia. 

Verotuksen kiristämiseen Katainen ei kannusta, koska komission mukaan se on jo korkealla tasolla.  

Katainen vieraili tänään Tampereella markkinoimassa investointipakettia. Hän aikoo käydä road show -kiertueellaan kaikissa EU-maissa syksyyn mennessä. 

Lue myös:

    Uusimmat