Mainos

Katainen: Miksi Nato-jäsenyys vahingoittaisi Suomea?

Jyrki Katainen vaati kokoomuksen puoluekokouksessa avointa Nato-keskustelua. Kokoomus vahvisti eilen suhtautuvansa myönteisesti sotilasliittoon.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen moittii muita puolueita kysymysten väistelystä ja varovaisuudesta Naton suhteen. Kokoomuksen puoluekokouksessa Joensuussa Katainen löi pöydälle avauksia suoraan Nato-keskusteluun.

- Miksi Nato-jäsenyys vahingoittaisi kaikista Euroopan maista vain Suomea? Millä tavalla Suomi poikkeaa muun muassa Tanskasta ja Norjasta tai muista Euroopan maista, joissa yli puoluerajojen kaikki pitävät tärkeänä kuulua samaan turvallisuusyhteisöön?

Katainen kysyi myös, mitkä ovat ne olosuhteet, joissa Suomi käyttäisi turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen selontekoon kirjatun Nato-option ja hakeutuisi Naton jäseneksi.

- Minkä pitäisi muuttua Suomessa, Natossa tai ympäristössämme?

Katainen epäilee, että osa puolueista yrittää vaalien alla hyötyä kansalaisten epäluuloista ja lähtee pelottelun tielle. Toisaalta kuumentuneessa keskustelussa liittoutumisen merkitys tahtoo ylikorostua, ikään kuin Nato ratkaisisi kaikki mahdolliset asiat, hän pohtii.

Kokoomuksen puoluekokous päivitti eilen puolueen kannan Natoon. Linjauksen mukaan Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta ja kansainvälistä asemaa. Jäsenyys edellyttää kuitenkin kokoomuksen mielestä valtiojohdon, eduskunnan ja kansalaisten selvää tukea ja kansanäänestyksen järjestämistä. Mitään aikataulua mahdolliselle jäsenyydelle kokoomus ei esitä, vaikka puoluekokousaloitteissa sellaistakin esitettiin.

Jyrki Katainen valittiin tänään yksimielisesti uudelle kaudelle kokoomuksen puheenjohtajana. Samalla hänestä tulee puolueen pääministeriehdokas. Kokoomus valmistautuu eduskuntavaaleihin rivit suorassa: Kataisen puhe puoluekokouksessa katkaistiin toistuvasti suosionosoituksin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.