Katainen: Luottamus euroon horjunut

Pääministeri Jyrki Kataisen mielestä Euroopassa pitkään jatkunut talouskriisi on huojuttanut kansantalouksien lisäksi myös luottamusta, reiluutta ja oikeudenmukaisuuden tunnetta.

Hänen mukaansa luottamusta on saatava vahvistettua unionin ja euroalueen sisällä niin, että jäsenmaat voivat kokea yhteisvaluutan ja EU:n reiluiksi.

Tämä tapahtuisi Kataisen mukaan esimerkiksi uudistamalla mahdollisesti EU-komission ja EY-tuomioistuimen toimivaltuuksia.

– Haen tällä sitä, että ei enää koskaan oltaisi tilanteessa, jossa kaikki tietävät, että tämä ei mene oikein, mutta muskelit eivät riitä pysäyttämään, Katainen sanoo viitaten EU:n talouskriisiin ja sopimusten rikkomiseen.

Lisäksi Kataisen mielestä sisämarkkinoita pitäisi syventää, koska ne eivät toimi riittävän hyvin.

– Kun suomalainen pelifirma lähtee Yhdysvaltoihin, on siellä 340 miljoonaa kuluttajaa ja yksi sääntely. Samalla firmalla on EU:ssa 500 miljoonaa kuluttajaa ja 27 erilaista sääntelyä.

Kolmanneksi unionin pitäisi pääministerin mukaan jossain vaiheessa pystyä päättämään, että suojataanko omia markkinoita vai ajetaanko vapaakauppasopimuksia esimerkiksi Japanin, Yhdysvaltojen ja Venäjän kanssa. Katainen kannattaa vapaakauppasopimuksia: ne olisivat pienen, taloudeltaan avoimen Suomen etu.

Unionin kehittämiseen liittyy myös se, että talouskriisin opettama Katainen haluaisi katkaista pankkien ja kansallisvaltioiden kohtalonyhteyden, jotta pankkien ongelmat eivät huojuttaisi kansallisvaltioita ja koko EU:n vakautta.

Viiden vuoden kuluttua EU on Kataisen visiossa kilpailukykyinen alue, jossa sisämarkkinat toimivat, nykyinen talouskriisi on saatu pysäytettyä ja euro on säilynyt nykyisessä kokoonpanossaan.

STT:n haastattelussa Katainen kertoo, että ei toivo minkään maan irtautuvan eurosta.

– Se mutkistaisi tilannetta, enkä osaa arvioida, että mitä sen jälkeen tapahtuisi. Se olisi hyppy tuntemattomaan. On pienimmän riesan tie, että kaikki säilyvät mukana.

Onko oma EU-usko rapaillut talouskriisin myötä?

– Nyt tulee vähän tylsä vastaus. Luulen, että minulla ei ole kovin suurta muutosta tapahtunut. Koen vahvasti, että nyt ollaan luomassa uutta unionia ja entistä vahvempaa euroa. Nyt on mahdollisuus korjata niitä heikkouksia, joita eurossa on ollut, ja ottaa koko EU:n kehittymisessä isompi askel, kertoo Katainen.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat