Mainos

Katainen sai meppien hyväksynnän

Suomen EU-komissaari Jyrki Katainen (kok.) on läpäissyt meppien järjestämän työhönottohaastattelun, vaikka joutuikin kovan löylytyksen kohteeksi.

Kataisesta äänestivät kaikki kolme valiokuntaa, jotka häntä eilen tenttasivat, kertoo MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Helena Petäistö.

- Nämä valiokunnat olivat talous-, työllisyys- ja teollisuusvaliokunnat. Ensimmäinen äänestys koski Kataisen sopivuutta komissaariksi. Siinä hän sai 123 ääntä puolesta ja 40 vastaan. Toinen äänestys koski hänen sopivuuttaan kasvusta ja työllisyydestä vastaavaksi varapuheenjohtajaksi. Äänestystulos oli 98-52, 18 äänesti tyhjää. Muun muassa liberaalit ja vihreät hyväksyivät Kataisen komissaariksi, mutta olisivat toivoneet hänelle muuta vastuualuetta.

Myös Espanjan, Britannian ja Ranskan kiistellyt ehdokkaat saivat parlamentin tuen. Sen sijaan mepit hyllyttivät Slovenian Alenka Bratusekin, mutta muut kokelaat näyttivät vapautuvan tietyin varauksin.  

- Slovenian ehdokas ei hallinnut asioita. Hän olisi halunnut toisen kuulemisen, mutta sitä hänelle ei sallittu. Nyt edessä voi olla melkoinen Domino-peli, sillä hylätyn Bratusekin varapuheenjohtajan paikan saanee nyt Slovakian ehdokas ja tämän liikennesalkun saanee Unkarin kiistelty ehdokas ja taas tämän koulutusalan salkun haltijaksi tulisi lopulta toinen slovenialainen tänään hylätyn sijasta, Petäistö ennakoi.

Mepit hyväksyivät Britannian ja Ranskan komissaariehdokkaat 

EU-parlamentti on hyväksynyt Britannian ja Ranskan komissaariehdokkaat tehtäviinsä.  

Parlamentin talousvaliokunta äänesti brittiläisen Jonathan Hillin rahoitusmarkkinoista vastaavaksi EU-komissaariksi lukemin 42-16.  
Brittikonservatiivi hyväksyttiin komissaariksi vasta uusintatentin jälkeen. Häntä syytettiin kehnosta valmistautumisesta ja kytkyistä Lontoon Cityn pankkipiireihin.  

EU-kriittiseen parlamenttiryhmään kuuluva Hill joutui arvosteluryöpyn kohteeksi osin siksi, että hänen ryhmällään ei ole EU-myönteisen koalition suojaa. Parlamentin kaksi suurinta ryhmää, EPP ja sosialistit, ovat muodostaneet koalition, jonka tarkoituksena on toimia vastavoimana populisteille ja EU-kriitikoille. 

Parlamentin talousvaliokunta hyväksyi keskiviikkoiltana myös ranskalaisen Pierre Moscovicin unionin uudeksi talouskomissaariksi äänin 32-12.   

Sosialisteja edustavan Moscovicin tie komissaariksi ei ollut mutkaton. Parlamentin keskustaoikeistolaisessa EPP-ryhmässä epäiltiin Ranskan ex-valtiovarainministerin puolueettomuutta EU-maiden budjettien syynääjänä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.