Mainos

Katainen: Kuntatyönantaja hallituksen linjoilla

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen on tyytyväinen siihen, että hallitusohjelma on ohjannut kuntatyönantajan tarjousta palkankorotuksista. Vasemmistoliiton Martti Korhonen puolestaan pitää hallituksen lupaamaa summaa pienenä.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) katsoo, että kuntatyönantaja on lähtenyt hallitusohjelman viitoittamalle tielle palkkatarjouksessaan. Jo poisvedetyssä tarjouksessa ehdotetut palkankorotukset olivat MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleen Kataisen mielestä korkeita.

- Se tarkoitti tiettyjen alojen kohdalla 12 prosentin kasvua 2,5 vuoden sopimuksen aikana, se on aika korkea. Olemme tyytyväisiä, että hallitusohjelman kirjaus ohjasi tätä tarjousta. Mutta se, kuinka tämä valtion tarjoama 600 miljoonaa vaalikauden aikana ja 150 miljoonaa vuodessa kohdentuu eri ammattialoille, sen päätöksen tekevät työntekijä- ja työnantajajärjestöt keskenään, Katainen totesi.

Katainen myös kommentoi SDP:n puheenjohtajan Eero Heinäluoman eilistä lausuntoa. Heinäluoma sanoi, että ennen vaaleja kokoomus lupasi maksaa kunnille sen osuuden naisvaltaisten alojen palkankorotuksista, joka ylittää yleisen korotustason.

- Me puhuimme silloin tuposta ja tupoa ei syntynyt, vaan mentiin liittokierrokselle ja ohjauskeinot tietysti ovat aika vähäiset. Joka tapauksessa tämä on Suomen historian ensimmäinen kerta, kun hallitus osallistuu palkkaratkaisun maksamiseen, Katainen muistutti.

Kataisen mukaan kahden miljardin euron suuruiseen valtion budjetin ylijäämään ei tässä yhteydessä kajota.

- Meillä on nyt poikkeuksellisen vahva talouskasvu. Jokainen ymmärtää, että joskus poikkeusajat loppuvat. Tämän poikkeuksellisen hyvän kasvun aikana emme voi tehdä pysyviä menolisäyksiä, joita meillä ei ole normaalin tai huonomman kasvun aikana mahdollista kustantaa.

Katainen ymmärtää Tehyn ja Superin pettymystä, mutta kertoo saaneensa myös toisenlaista palautetta.

- Ymmärrän, että heillä on varmasti paineita. Tosin olen myös saanut sellaista palautetta hoitajilta, että näyttää siltä, että nyt kuitenkin on ainakin aitoa yritystä. Kukaan ei ole poliittisella puolella koskaan yrittänyt sitä, mitä me nyt olemme tekemässä. Totta kai suurten palkkaerojen umpeen kurominen vaatii useita vuosia ja mahdollisesti useita palkkaratkaisuja, mutta tämä on hyvä alku.

Korhonen: Odotukset oikeutettuja

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen pitää hallituksen lupaamaa 150 miljoonaa euroa vähäisenä.

- Kyllähän se pieni summa on sellaisen ongelman hoitamiseen on, jonka suuruusluokka on aivan jotakin muuta. Se on paljon rahaa, mutta tässä kysymyksessä se on pieni summa, Korhonen totesi Huomenta Suomessa.

- Matalapalkka-alojen naisilla on ollut huomattavan paljon suuremmat odotukset. Odotusarvo luotiin eduskuntavaaleissa puhumalla jopa 500 euron korotuksista kuukaudessa. Nyt tietenkin oikeutetusti odotetaan, että ne lupaukset ja puheet pidetään.

Korhosen mukaan valtio ajaa palkankorotuspaineita yhä enemmän kunnille.

- Kunnilla ei kertakaikkiaan ole rahaa. Valtion on tultava silloin apuun, ei ole vaihtoehtoja. Kyse on ihmisten palveluista. Kyllä meidän vastuullisena kansakuntana pitää pystyä hoitamaan tilanne, varsinkin, kun meillä on varaa siihen, Korhonen sanoi.

Vasemmistoliitossa on suunniteltu matalapalkka-aloja koskevaa välikysymystä. Korhosen mukaan sen tekeminen näyttää todennäköiseltä, jos hallitus jatkaa nykyistä linjaansa.

- Jos hallitus aikoo vetäytyä vastuusta lunastamatta vaaleissa annettuja lupauksia, niin kuin tällä hetkellä näyttää, niin me ajaudumme yhä enemmän sitä vaihtoehtoa kohti. Hallituksen luottamus on tässä mitattava, Korhonen sanoi.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.